Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Toplița și-a serbat hramul istoric, prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru obștea monahală și numeroșii credincioși prezenți. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

Sărbătoarea a început în ajunul praznicului, printr-o procesiune solemnă cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a aparținut vrednicului de pomenire Patriarh Miron Cristea, primul Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române. Icoana a fost așezată spre închinare în foișorul mănăstirii, fiind urmată de slujba de Priveghere, oficiată în pridvorul bisericii, sub protia Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

În cuvântul rostit la slujba privegherii Preasfinția Sa a subliniat: ,,Ori de câte ori participăm la vecernia Sfântului proroc Ilie Tesvitianul,  sufletele noastre se umplu de bucurie duhovnicească. Am putea cânta două versuri de la o colindă, ,,sosita  Praznicul iară de care ne bucurăm”. Ne bucurăm pentru că Bunul Dumnezeu ne-a învrednicit să mai ajungem încă o dată la sărbătoarea celui care a fost înger în trup, prorocul Ilie Tesvitianul.”

A doua zi, în ziua prăznuirii Sfântului Proroc Ilie, Preasfințitul Părinte Andrei a slujit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși pelerini și credincioși veniți din întreaga zonă.

La sfârșitul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură: ,, Doamne, cât e de greu să asculți de Dumnezeu! Prorocul Ilie a ascultat de Dumnezeu. De aceea Dumnezeu l-a preamărit, că așa ne învață psalmistul David. Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi, Dumnezeul lui Israel.

Îl găsim în pustie, îl găsim hrănit de corbi. Corbii au adus pâine și carne și apoi el se face apropiat de Sfântul Ioan Botezătorul. Cei doi asceți care au trăit în pustie și în rugăciune a fost prorocul Ilie Tezviteanul și Sfântul Ioan Botezătorul, ultimul proroc al Vechiului Testament.

L-am putea numi un precursor al monahismului, sau mai bine spus, părinte îndrumător al anahoreților, pentru că el a fugit de lume în pustie pentru a se sfinții. A fugit în pustie să se roage lui Dumnezeu ca să-i sfințească gândirea, să poată să gândească limpede, să-i sfințească simțurile.

A trăit în liniște și în mai multă contemplație cu Dumnezeu și Dumnezeu l-a preamărit pentru că l-a luat încă de pe pământ, fiind viu și l-a dus în Împărăția Lui. Să reținem, că acest proroc al Vechiului Testament împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul, cel mai mare om născut din femeie pe fața pământului, închipuie acea categorie a anahoreților din pustie care au trăit în rugăciune și în asceză. Vedeți de unde s-a inspirat poporul binecredincios și în special cei care au dorit să trăiască în singurătate. Faptul că Sfântul proroc Ilie a fost hrănit de corb cu pâine și cu carne prefigura taina Sfintei cuminecături.

Dacă priviți cu atenție în icoana Sfântului proroc Ilie Tesviteanul, corbul care vine la el are în plisc o prescură.Simbolizează taina cuminecăturii pe care Mântuitorul Iisus Hristos a instituit-o. Așa ne spune tradiția iconografică bizantină.

În Acatistul Sfântului Proroc Ilie spunem așa : ,,Bucură-te Ilie Mărite Proroc înainte mergător al celei de-a doua veniri a Lui Hristos” Dacă Prorocul Ioan Botezătorul a fost cel care a deschis calea Mântuitorului Iisus Hristos când a ieșit la propovăduit, Prorocul Ilie este înainte mergător al celei de-a doua veniri a Lui Hristos pe Pământ. Tare ne este drag Prorocul Ilie Tesviteanul, că dacă nu ne-ar fi drag, n-am fi fost astăzi aici la Sfânta Mănăstire să îl rugăm să mijlocească pentru noi și pentru a noastră mântuire.

El este cinstit în creștinism, este cinstit în iudaism și este cinstit și în lumea islamică. De aceea el este ocrotitorul bolnavilor, ocrotitorul suferinzilor, al celor din necazuri și din nevoi, ocrotitorul celor care lucrează în aviație, este ocrotitorul forțelor terestre, dar în același timp este ocrotitorul agricultorilor. Pentru că el s-a rugat lui Dumnezeu și la rugăciunile lui Dumnezeu a dat ploaie pe Pământ.

Neamul nostru românesc l-a cinstit din totdeauna pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. De aceea peste 150.000 de români îi poartă numele și toate derivatele de la Ilie. De aceea astăzi celor care purtați numele Prorocului Ilie vă urăm un călduros la mulți ani și tuturor creștinilor care îl cinstesc, sănătate, bucurii, ajutor de la Dumnezeu, spor în credință și în fapte bune spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire.

Ne bucurăm tare mult pentru că astăzi, așa cum spuneam, Dumnezeu ne-a învrednicit să fim în curtea ocrotită de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a mănăstirii din Toplița. Vă felicităm pe toți cei care ați îmbrăcat costumul românesc.”

Răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii corului „Psalmodia Transylvanica” din Cluj-Napoca, sub conducerea Preacucernicului Părinte Profesor Vasile Stanciu. Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de grupul vocal de fete „Flori Toplițene” din Toplița, coordonat de doamna profesoară Livia Harpa, care a interpretat un buchet de pricesne tradiționale la momentul potrivit al slujbei.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a adresat mulțumiri autorităților locale și centrale, clerului, cinului monahal și tuturor credincioșilor pentru jertfelnicia și sprijinul arătat acestei istorice vetre de rugăciune și viață duhovnicească.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu săvârșirea Parastasului de obște pentru ctitorii așezământului, care își dorm somnul de veci în cripta situată sub biserica de lemn a mănăstirii.

© Episcopia Covasnei și Harghitei