În Duminica a 6-a după Paști, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit cuvântul pericopei evanghelice care s-a rostit astăzi, în cadrul Dumnezeieștii Liturghii : ,,Evanghelia istorisește minunea unui om orb din naștere. Aceasta o mai putem numi evanghelia minunii baptismale sau mai bine spus, așa cum mărturisește Sfântul Teofilact :,,această evanghelie este o cateheza baptismală”. Evanghelistul Ioan nu îi dă nici numele și nici vârsta acestui om orb din naștere, doar faptul că era iudeu. Apostolii se întâlnesc cu acest orb, iar ei îi adresează o întrebare Mântuitorului, cine a păcătuit? Acesta sau părinții lui de s-a născut orb? Mântuitorul le dă un răspuns foarte limpede, ,,nici el nu a păcătuit, nici părinții lui, ci să se arate în el lucrările lui Dumnezeu”. Orbul după ce s-a spălat, cu apa din scăldătoarea Siloamului, de tina cu care i-au fost unși ochii de către Învățătorul, vede lumea pe care nu o cunoștea, iar totul a devenit străin pentru el, dar în același timp, minunată pentru că putea vedea lumina zilei. Ne punem o întrebare, avem noi creștinii ochi pentru a vedea lumina dumnezeirii sau avem ochi doar pentru a privi? El s-a rugat lui Dumnezeu cu insistență multă pentru a putea să vadă. Fariseii privesc minunea vindecării, dar nu văd nimic în această minune făcută de Dumnezeu pentru că nu vor să-L vadă pe Mesia.

Mesajul cuvântului lui Dumnezeu din evanghelia de astăzi este următorul, nu întotdeauna suferința și boala sunt pedepse ale lui Dumnezeu, iată și un alt sens, să-L preaslăvim pe Dumnezeu, să avem ochi să-L vedem pe Dumnezeu nu doar să-L privim de la distanță.”

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala ,,Pocrov” a Catedralei Episcopale.

© Episcopia Covasnei și Harghitei