Astăzi, Sfânta noastră Biserică prăznuieste Soborul Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului” din Izvoru Mureșului, județul Harghita, în incinta căreia se află un frumos Paraclis închinat Sfântului Ioan Botezătorul, ctitoria de suflet a Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, ctitorit în timpul cât a fost Episcop al Covasnei și Harghitei. 

Preasfințitul Părinte Andrei, la Chinonic a rostot un bogat cuvant de învățătură privind viața și activitatea Sfântului Ioan Botezătorul: ,,Astăzi Biserica noastră îl prăznuiește pe cel mai mare om născut din femeie, pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel care s-a învrednicit ca să îl boteze pe Fiul lui Dumnezeu și apoi să îl arate lumii, zicând: ,,Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii, după cum ne învață Sfântul Evanghelist Matei”

La răscrucea dintre Vechilul Testament și Noul Testament, în mijlocul poporului iudeu, s-a ridicat o personalitate puternică, pe numele Iohanan – tradus din limba ebraică veche, înseamnă: ,,Dumnezeu s-a milostivit”. 

Pruncul dăruit de Dumnezeu la bătrânețe, drepților  Zaharia și Elisabeta a avut o viață austeră, a trăit în singurătate. Acesta a fost un om direct, a învățat pe toți valoarea pocăinței: ,,Pocăiți-vă că s-a apropiat Împărăția Cerurilor”Pocăința înseamnă nu lepădarea dreptei credințe, care a fost apărată de către moșii și strămoșii noștri, ci precum spune Sfântul Atanasie Athonitul: ,,Scaunul celor blanzi și smeriți este scaunul Duhului Sfânt, iar scaunul răzvrătiților este scaunul diavolului”Cuvântul ,,pocăință” din textul biblic, înseamnă ,,metanoia”, adică schimbarea minții, a atitudinii, lepădând păcatul. Botezul lui Ioan era cu apă spre iertarea păcatelor, Botezul Mântuitorului este cu Duh Sfânt și cu foc. Datorita importanței sale, în primele secole, această mare sărbătoare s-a numit Arătarea Domnului sau Epifania”.

La final, Preasfinția Sa a adresat urări de binecuvântare tuturor celor care poartă numele sfântului Ioan, pe care astăzi Biserica Ortodoxă îl prăznuiește.

Răspunsurile liturgice au fost date în cadrul Dumnezeieștii Liturghii de către obștea monahală, condusă de Preacuvioasa Maică stareță, Stavrofora Miriam Oprea.