Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit astăzi, în Duminica a XIX-a după Rusalii, numită și Duminica „Iubirea vrășmașilor”, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Catedrala Paraclis Episcopal „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Sfântu Gheorghe.
După Otpustul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a rostit un bogat cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți în care a spus: „Pericopa Evanghelică care s-a citit astăzi de la Sfântul Evanghelist Luca face parte din cuvântarea lui Iisus Hristos cunoscută sub denumirea de Predica de pe munte. Textul Evanghelic conține 6 sentințe extrem de provocatoare pentru creștini. Prima sentință cuprinde regula de aur a moralei, indiferent de originea ei, creștină sau păgână, „Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea.” ( Luca 6; 31) Noi românii avem un frumos proverb pe care îl folosim adesea, „Ceea ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!” Morala creștină este întemeiată pe textul biblic. Mântuitorul Iisus Hristos pune accentul pe imperativul de a face binele, pe care ți-l dorești tu, să ți-l facă ție oamenii. „Și, dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteți avea? (Luca 6; 32) „și, dacă faceți bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulțumire puteți avea?”(Luca 6; 33) ,este un lucru firesc să faci bine și să primești binele, să iubești și să fii iubit. În versetul 35 din capitolul 6, Sfântul Evanghelist Luca ne spune: „Iubiți pe vrăjmașii voștri și faceți bine celor ce vă urăsc pe voi”. Pentru împlinirea acestei porunci, care este și concluzia evangheliei de astăzi, este nevoie de două lucruri. În primul rând de înțelegerea ei și în al doilea rând de Harul lui Dumnezeu care pe toate le desăvârșește prin puterea lui. Biserica în rugăciunea pentru vrăjmași spune așa: „Dă-le lor Doamne pașnică ocârmuire ca și noi întru liniștea lor, viață pașnică și netulburată să trăim în toată cucernicia și curăția”. Să ne pocăim, să nu așteptăm trecem Dincolo nepocăiți, să ne întoarcem la Dumnezeu și să construim o societate bazată pe iubire și iertare. Mântuitorul Iisus Hristos ne asigură că „precum și Tatăl vostru milostiv este”(Luca 6; 36), așa va fi cu noi la sfârșitul veacurilor”.
Răspunsurile din cadrul Sfintei Liturghii au fost date de către corala Catedralei Paraclis Episcopal.
La Sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa l-a prezentat credincioșilor pe noul preot misionar al Protopopiatului Sfântu Gheorghe, în persoana Preotului Ciobanu Mădălin Ciprian, venit în Eparhia Covasnei și Harghitei din Episcopia Sloboziei și Călărașilor.