În Duminica a 5-a după Rusalii, numită și a Samarinencei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Andrei, împreună cu soborul de preoți și diaconi, au slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Catedrala ,,Acoperământul Maicii Domnului” și ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din Miercurea Ciuc, în prezența a numeroși credincioși.

La momentul chinonicului, Preasfinția sa a rostit un bogat cuvânt de învățătură: ,,In cadrul dumnezeieștii liturghii am ascultat pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol Ioan din capitolul 4 versetele 5-42. Aceasta este una dintre textele liturgice cele mai lungi care redă discuția Mântuitorului Iisus Hristos cu o femeie la fântâna lui Iacov din Samaria. Acest ținut Samaria era socotit de către evrei blestemat și spurcat, deoarece în acest ținut locuiau urmașii celor două triburi ale lui Israel, Manase si Efrem. Istoria biblică ne spune ca în timpul domniei asiro- babiloniene, dupa invazia care a venit peste Israel în secolul 6 î. Hr., anul 582, populația evreiască a fost mutată în Babilon, iar aici în Samaria au fost aduse 5 triburi păgâne asiatice, după ce populația deportată a fost luată. După colonizare acestea s-au transformat într-un popor hibrid, practicau și cultul păgân, dar nu se lăsau nici de rânduielile israeliților. În timpul restaurării Ierusalimului, aceste triburi nu au mai avut voie să participe la restaurarea Templului, nu au mai colaborat cu ei, dovadă că s-au separat religios. Dacă iudeii și-au făcut în Ierusalim Templu, samarinenii s-au socotit să își facă și ei un templu pe Muntele Carizim.”

Ierarhul a amintit şi mesajul zilei de astăzi care ni-l transmite Evanghelistul Ioan. În primul rând, ar fi mesajul mesianic, să vorbim despre Hristos, să fim purtători de cuvânt în familiile noastre și să spunem tuturor care a fost textul evangheliei de astăzi, şi anume femeia samarineancă care s-a dus să își aducă apa cea de toate zilele, dar când s-a întors în cetate s-a dus și a spus tuturor despre apa cea vie. Această femeie intră în istoria creștinismului și ocupă un loc în pictura noastră bisericească bizantină, iar sfinții părinți au rânduit să i se dedice o duminică in crugul anului bisericesc. Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune: ,,Fiecare creștin trebuie să devină un misionar în familie și în societate, civilizația noastră nu va supraviețui cu tot progresul ei material daca nu se renaște și din punct de vedere spiritual”. În al doilea rând, dacă îl pierdem pe Dumnezeu, am pierdut tot, dacă îl avem pe Dumnezeu avem cea mai mare bogăție. Conștiința cu care ne îndeplinim misionarismul este conștiința lui Hristos, de aceea să ne facem datoria de creștin și de român. Noi credem nu numai pentru cuvântul lui Dumnezeu, ci pentru ca noi înșine am auzit și știm cine este Hristos. De aceea numele de creștin este un nume care îl propovăduiește pe Hristos Domnul. Să fim purtători de Hristos, dătători de pace și să fim oameni cumsecade si de omenie.”

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala ,,Pocrov” a Catedralei Episcopale.