În Duminica a doua din Postul Paștelui, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală ,,Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din Miercurea Ciuc, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Preasfinția Sa a subliniat, în cuvântul său de învățătură, rostit la  momentul chinonicului, următoarele aspecte legate de cele două Pericope evanghelice, rostite în cadrul dumnezeieștii liturghii:,, Am ascultat astăzi doua pericope evanghelice, una de la Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu și una de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan.

În prima Evanghelie, Evanghelistul Marcu ne vorbește despre minunea vindecării slăbănogului din Capernaum, adus la Mântuitorul Iisus Hristos de patru oameni. Din cauza mulțimii, aceștia au desfăcut acoperișul casei în care se afla Iisus și l-au coborât pe bolnav înaintea Lui. Văzând credința lor, Hristos i-a spus slăbănogului: „Fiule, iertate îți sunt păcatele tale”. Cuvintele Lui au stârnit reacția cărturarilor care gândeau în inimile lor că doar Dumnezeu poate ierta păcatele. Atunci, pentru a dovedi că El are această putere, Iisus i-a poruncit slăbănogului să se ridice, să-și ia patul și să meargă la casa sa. Omul a fost vindecat pe loc, iar toți cei de față s-au minunat și au slăvit pe Dumnezeu. 

Preasfinția Sa a amintit de ceea ce Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune despre Mântuitorul, și anume faptul că Iisus Hristos își demonstrează dumnezeirea Lui în două moduri, într-unul neperceput de om, iertarea păcatelor – omul nu poate înțelege cum Dumnezeu Fiul poate ierta păcatele,iar al doilea mod este modul perceput de om, vindecarea propriu-zisă.

Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să se ridice din mocirla păcatului și să se întoarcă la casa părintească a lui Dumnezeu. Mesajul minunii vindecării este următorul, credința poate fi izbăvitoare de boală.

A doua Evanghelie este cea de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan în care Mântuitorul Iisus Hristos se descoperă ca Păstorul cel bun, spunând :,, Eu sunt uşa: de va intra cineva prin Mine, se va mântui și va intra și va ieși și pășune va afla”( Ioan 10, 9).

În Duminica a doua din Postul Mare, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Grigorie Palama, fiind cunoscut ca un mare apărător al credinței ortodoxe și al învățăturii despre lumina dumnezeiască necreată, arătând că aceasta este însăși prezența harului lui Dumnezeu. Această învățătură este fundamentală pentru viața duhovnicească, deoarece ne arată că omul poate experimenta prezența reală a lui Dumnezeu încă din această viață.

Răspunsurile la strană au fost date de Corala Catedralei Episcopale, ,,Pocrov”.

© Episcopia Covasnei și Harghitei