În Duminica după Botezul Domnului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Araci, județul Covasna.
Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările de pictură din pridvorul bisericii, iar preotul Paroh Coca Filip a primit rangul de Iconom Stavrofor. Ctitorii și binefăcătorii au primit acte de vrednicie.
În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a spus: „După ce Domnul Iisus s-a coborât de pe Muntele Carantaniei auzind că Sfântul Ioan Botezătorul a fost întemnițat a plecat în Galileea. Nu s-a așezat în Cetatea copilăriei sale Nazaret pentru că, conaționalii săi nu credeau în el. S-a stabilit în Capernaum, care va deveni patria sa. Toți cei patru evangheliști pomenesc Capernaumul care tradus în limba română înseamnă Cetatea lui Naum sau Cetatea Mângâierii. Evanghelistul Matei a luat textul de la Isaia (8,23 – 9,1) și a argumentat mutarea lui în Capernaum: „Pământul lui Zabulon și pământul lui Neftalim, spre calea mării, dincolo de Iordan, Galileea neamurilor; poporul ce stătea în întuneric a văzut lumină mare, și celor ce ședeau în latura și în umbra morții lumină le-a răsărit (Matei 4,15-16).În Capernaum a rostit Mântuitorul cele mai frumoase pilde și a săvârșit câteva din cele mai mari minuni ale sale. Lumina a răsărit în Galileea neamurilor. De atunci, de la așezarea în Capernaum a început Iisus să propovăduiască și să zică: „Pocăiți-vă că s-a apropiat Împărăția Cerurilor” (Matei 4; 17). Mântuitorul și-a început propovăduirea Lui cu mesajul predicii Botezătorului Său. A te pocăi, înseamnă să faci ordine acolo unde este dezordine în viața ta, să aduci echilibru unde nu este. Acolo unde este nedreptate să faci dreptate, iar unde este stricat ceva să repari. Membru al Împărăției lui Dumnezeu nu este oricine și nu se poate intra oricum, dar poate oricine să devină schimbându-și viața în bine. ”
© Episcopia Covasnei și Harghitei / Arhid. Alexandru Moroianu