Data de 14 iunie este recunoscută ca fiind ”Ziua Mondială a Donatorului de Sânge”, ca semn de apreciere pentru aceia care prin gestul lor salvează vieți.
Conform statisticilor, unul din zece pacienţi care ajunge într-un spital din România are nevoie de sânge ori pentru a supravieţui, media donatorilor în țară nu depășește procentual 2% iar în Europa 10%. Din păcate, din cauza numărului redus de donatori, nu este acoperită nici măcar jumătate din această nevoie de sânge în spitalele din ţară și din județ.
La fiecare donare de sânge se recoltează aproximativ 450 de ml de sânge, cantitate ce poate fi de ajutor pentru a salva până la trei vieţi. Statistic, România este ţara situată pe ultimele locuri în ceea ce priveşte donarea de sânge benevolă şi tocmai din acest motiv multe intervenţii chirurgicale sunt mult timp amânate.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei, în această zi s-a desfășurat o amplă campanie de promovare și de donare a sângelui desfășurată prin Sectorul Social Filantropic al Centrului Eparhial, astfel un număr important de persoane au donat sânge la Centrul de Transfuzie din Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc, printre care preoți, credincioși precum și primarul orașului Bălan – domnul Gheorghe Iojiban.
Cu această ocazie îndemnăm stăruitor la acest gest pe toți cei care iubesc pe Dumnezeu și pe aproapele, ținând cont de motivaţiile donării care au puternice rădăcini în creştinism: filantropia înţeleasă ca iubire a aproapelui, generează generozitate şi empatie cu suferinţele pacienţilor care au nevoie de tratament transfuzional.