În fruntea unui sobor de preoți și diaconi, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit slujba de sfințire a pietrei de temelie pentru noua biserică cu hramul ,,Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte ,,General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc în prezența Comandantului Brigăzii, Dl Colonel Cristian Tiberiu Cristescu, oficialitățile locale, cadrele militare, personalul civil și credincioși din municipiu.
Ierarhul locului a rostit un bogat cuvânt de învățătură referitor la momentul sfințirii pietrei de temelie:
Temelie sfântă pentru casa lui Dumnezeu
„Aceasta este casa lui Dumnezeu și poarta Cerului” (Facere 28, 17)
Slujba de sfințire a pietrei de temelie pentru o nouă biserică este un eveniment important în viața unei comunități și o binecuvântare a Preasfintei Treimi pentru a se putea zidi viitorul locaș de cult. Această slujbă marchează începutul unui dialog de iubire și conlucrare dintre Dumnezeu și credincioși. Credincioșii oferă materialele, priceperea, înțelepciunea și efortul lor fizic sau financiar pentru zidirea Casei lui Dumnezeu, iar Dumnezeu binecuvintează lucrările și dăruiește ajutorul Său pentru desăvârșirea lucrărilor, în vederea sfințirii noii biserici.
Darul credincioșilor adus Mântuitorului Iisus Hristos arată disponibilitatea acestora pentru întâlnirea cu Dumnezeu cel iubitor de oameni. Biserica nouă care se va zidi și sfinți, va deveni semn al prezenței lui Hristos în mijlocul poporului evlavios și credincios, locaș de rugăciune, casă a Preasfintei Treimi. Biserica este darul credincioșilor oferit lui Dumnezeu, care prin sfințire va deveni darul lui Dumnezeu pentru oameni, locul în care ei primesc daruri cerești: iertarea păcatelor, fericirea comuniunii omului cu Dumnezeu și arvuna vieții veșnice, toate acestea fiind dăruite prin Sfintele Taine și Ierurgii, săvârșite în Biserică.
Prin sfințirea locului noii Biserici se delimitează un spațiu sfânt al comuniunii dintre om și Dumnezeu, dintre cer și pământ, ca loc pentru „casa lui Dumnezeu” și poartă a Cerului (Facere 28, 17). Prin această „poartă a Cerului” intră în mod tainic Hristos – Împăratul Slavei în Biserica Sa, pentru a fi mereu prezent prin Sfintele Taine săvârșite aici, dăruind celor ce se roagă, darurile Sale cerești.
Piatra de temelie, sau piatra unghiulară, folosită la slujba sfințirii locului și punerii temeliei bisericii, este însemnată cu semnul Sfintei Cruci, pentru că ea simbolizează pe Însuși Hristos Cel Răstignit și Înviat, „Capul Bisericii și Mântuitorul ei” (Efeseni 2, 20; 5, 23), știind că „în El orice zidire, bine alcătuită, crește ca să ajungă un locaș sfânt în Domnul” (Efeseni 2, 21).
Cântând împreună cu psalmistul David: „De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc; de n-ar păzi Domnul cetatea, în zadar ar priveghea cel ce o păzește” (Psalmul 126, 1), noi recunoaștem că tot ceea ce avem, inclusiv șansa de a construi o nouă biserică, vine de la Dumnezeu Cel milostiv „Izvorul tuturor bunătăților” (Iacov 1, 17).
Zidirea unei noi biserici în incinta Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, evidențiează evlavia și statornicia în dreapta credință a Comandantului Brigăzii, Domnul General de Brigadă Nicolae-Gabriel Oros, a cadrelor militare și personalului civil din cadrul Brigăzii, dar și lucrarea misionar-pastorală a Părintelui Florin-Elisei Vatamanu, în cadrul Brigăzii. Această comunitate se dovedește a fi una harnică și darnică, iubitoare de Dumnezeu și de locașuri sfinte.
Această biserică va fi ocrotită de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, Sanctus Stepfanus Magnus, apărător al Europei creștine, în secolul al XV-lea, numit de Papa Sixtus al IV-lea: „verus christianae fidei athleta” – adevărat atlet al credinței creștine.
Felicităm pe Părintele Florin-Elisei Vatamanu, pe Domnul Comandant de Brigadă Nicolae-Gabriel Oros, pe Domnul Comandant de Brigadă, Domnul Colonel Cristescu Cristian Tiberiu, pe ctitorii și pe toți binefăcătorii viitorului locaș de cult, pentru inițiativa și efortul lor de a construi o biserică ortodoxă în incinta Garnizoanei.
Rugăm pe Mântuitorul Iisus Hristos, Arhiereul Cel veșnic și Capul Bisericii Sale, să dăruiască ajutorul Său sfânt și mult spor în lucrarea de construire a Bisericii „Sfântul Ștefan cel Mare”, iar pe cei prezenți la acest eveniment să-i binecuvinteze cu pace și bucurie, sănătate și fericire întru mulți ani!
†Andrei,
Episcopul Covasnei și Harghitei
© Episcopia Covasnei și Harghitei