Duminică, 7 mai 2017, în a IV-a Duminică de după Paști, comunitatea euharistică din localitatea Peștișul Mare, județul Hunedoara, a îmbrăcat haine de sărbătoare, prin slujirea în mijlocul credincioșilor a patru ierarhi din cadrul Bisericii Ortodoxe Române. La invitația Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, la evenimentul liturgic au mai participat Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei.
Prilejul slujirilor arhierești de astăzi a fost târnosirea bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a parohiei Peștișul Mare, edificiu dorit încă din anul 1938, însă a cărui construcție a demarat numai după anul 1989. După munca asiduă asumată inițial de către vrednicul de pomenire preacucernicul părinte Oneț Dorian Anton, fost preot paroh al comunității, trecut la cele veșnice februarie 2010, continuată de către preacucernicul părinte Gabriel Florin Miricescu, actual preot paroh, fiu al satului pe care îl păstorește, alături de credincioșii parohiei, dar și de alți oameni apropiați Bisericii, cu ajutorul lui Dumnezeu, s-a ridicat o frumoasă biserică de zid, închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
În cuvântul de învățătură rostit cu prilejul târnosirii bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, le-a vorbit numeroșilor credincioși prezenți despre simbolistica slujbei de târnosire a bisericilor ortodoxe, punând accent mai ales pe faptul că, o dată sfințită, biserica este închinată lui Hristos și proclamată ca spațiu de liturghisire și de sfințire a credincioșilor, prin săvârșirea Sfintelor Slujbe și a Sfintelor Taine.
După slujba de târnosire, a urmat săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii de către cei patru arhierei, înconjurați de către un sobor de preoți și diaconi și în prezența mulțimii de credincioși venită să participe la bucuria comunității hunedorene. În cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei, le-a vorbit credincioșilor atât despre bucuria duhovnicească pe care o resimțim în urma luminatului praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, dar și despre înțelesurile tainice ale pericopei evanghelice citită astăzi în cadrul Sfintei Liturghii.
Urmare bogatei activități pastoral-misionare desfășurate în cadrul parohiei pe care o păstorește, lucrare încununată prin edificarea noului lăcaș de cult al comunității hunedorene, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oferit preacucernicului părinte Gabriel Florin Miricescu, cea mai înaltă distincție din cadrul Mitropoliei Ardealului, Crucea șaguniană.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, la recomandarea părintelui paroh, a oferit doamnei preotese Oneț Valerica un Act de cinstire, în semn de prețuire pentru jertfelnicia atât a dumneaei, cât și a părintelui Oneț Dorian Anton. Tot pentru jertfa adusă în folosul și slujba Bisericii, întâistătătorul eparhiei hunedorene a oferit domnului Ion Stanciu, epitropul parohiei, Crucea Episcopiei Devei și Hunedoarei pentru mireni.
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a mulțumit ierarhilor prezenți, autorităților locale și centrale și i-a îndemnat pe credincioși să fie următori Bisericii lui Hristos, participând în mod activ la viața acesteia, spre a primi cu bucurie luminatul praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.
Articol preluat de pe site-ul Eparhiei Devei și Hunedoarei.