Vineri, 30 iunie 2017, la invitația Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a fost prezent la hramul mănăstirii Bârsana din Maramureș.
A fost o sărbătoare împărătească hramul mănăstirii Bârsana – Soborul Sfinţilor 12 Apostoli. Au slujit, în Altarul de vară, un sobor de 8 Arhierei: Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu al Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Părinte Episcop Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjuraţi de un sobor de peste 70 de preoţi îmbrăcaţi în odăjdii, din soborul lor făcând parte arhimandriţii din Episcopie, protosingheli şi ieromonahi, preoţi de enorie, numărul total al preoţilor fiind mult mai mare, fiecare venind aici împreună cu credincioşii din parohii. În rândul oaspeţilor au fost preoţi veniţi chiar din Cluj, Dej, Bistriţa, Sălaj şi din alte zone ale ţării.
Un mare număr de maici, stareţe de mănăstiri şi nu numai, s-au rugat la Sfânta Liturghie împreună cu Ierarhii şi preoţii, suportând consecinţele unui soare puternic.
Marea de mulţime de credincioşi prezenţi la Sfânta Liturghie, peste 5.000, era îmbrăcată în straie populare, iar căldura mare nu i-a împiedicat să le poarte. Unii s-au retras la umbra copacilor din incinta generoasă a mănăstirii, iar alţii au rămas în dogoarea, la propriu, a soarelui. În rândul lor deputatul Dr. Cherecheş Viorica, primarul Cătălin Cherecheş al Băii Mari, primarul Teodor Ştefanca al Bârsanei, primarul Nicolae David din Ieud, ing. Mircea Leţiu, membru în Adunarea Eparhială, ca să pomenim doar câţiva dintre ei.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Arhanghelii” a preoţilor din Episcopie, dirijată de Pr. Dr. Petrică Aurelian Covaciu.
Cuvinte de învăţătură:
„Noi suntem, cu adevărat, aici, în comuniune cu Dumnezeu, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu. Întâi de toate, sărbătorile noastre, care au un rol sfânt, de a actualiza evenimentele importante din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos sau de a cinsti pe Sfinţi, sunt încununate de o slujbă care depăşeşte orice slujbă, orice închipuire, orice alcătuire omenească – Sfânta Liturghie. E o rânduială pe care a întemeiat-o Mântuitorul Iisus Hristos şi o săvârşeşte El, nu noi, El este prezent. Noi ne-am rugat împreună cu El, ne-am rugat Lui, şi iată că El ne cheamă la comuniunea deplină a Împărăţiei, acum.”
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei şi-a intitulat cuvântul de învăţătură „Plugarii cuvântului”, titlu inspirat din activitatea celor 12 Apostoli, numiţi aşa în Sfânta Slujbă ce se oficiază în această zi.
„Mare a fost misiunea lor. Domnul Iisus Hristos i-a trimis să meargă în toată lumea. Să propovăduiască Evanghelia şi să facă ucenici din toate neamurile. Slujba de astăzi face constatarea că ei şi-au împlinit cu vârf şi îndesat misiunea pe care Domnul Iisus Hristos le-a dat-o. Zice o altă cântare: Lumea aţi străbătut-o luminându-o, ucenici ai lui Hristos”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei.
„Ziua de astăzi este o adevărată minune. O ucenică a Râmeţului a venit aici şi, cu un entuziasm deosebit şi o dragoste de neam şi de biserică, a umplut dealul acesta de monumente, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, încât Bârsana nu mai este naţională, este internaţională. Evenimentul care îl avem astăzi este aniversarea a 5 ani de la sfinţirea bisericii, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. A fost o zi plină de încărcătură duhovnicească, o zi plină de binecuvântare, o zi plină de lumină şi căldură în sufletele miilor de credincioşi prezenţi.
Articol preluat de pe site-ul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.