Astăzi, 13 februarie 2024, în biserica Paraclis Episcopal din municipiul Sfântul Gheorghe, a avut loc Ședința administrativă de lucru, cu participarea clericilor și cântăreților bisericești din cele două protopopiate din județul Covasna: Protopopiatul Sfântu Gheorghe și Protopopiatul Buzăul Transilvan.
Ședința a fost precedată de săvârșirea solemnă a Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, sub protia chiriarhului eparhiei, a Preasfințitului Părinte Andrei, cu participarea unei delegații alcătuite din o parte a Preacucernicilor Părinți Consilieri și Inspectori Eparhiali, precum și a tuturor preoților slujitori ai Sfintelor Altare din județul Covasna, în prezența a numeroși credincioși din municipiul Sfântul Gheorghe.
Răspunsurile Liturgice au fost date de către toți cântăreții bisericești din cele două protopopiate.
La momentul chinonicului, cu binecuvântarea Ierarhului locului, Pc. Pr. Teodor Bijec, Consilier Administrativ Bisericesc, a susținut un bogat cuvânt de învățătură privind slujirea clerului și a cântăreților bisericești în cadrul liturgic al bisericii, nuanțând importanța cuvântului: „E nevoie să ajungem la o anumită statură și la o anumită stare duhovnicească. Asta înseamnă că trebuie să ne fie cele din lăuntru și cele din afară, într-o unificare a virtuților, care să ne facă mărturisitori. Asta înseamnă că, a fi mărturisitor este definiția celui ce dăruiește din cele ce a primit; și noi facem mărturisirea prin ceea ce Dumnezeu a dăruit omului: relația cu celălalt. Aceasta ne definește pe noi ca persoane. Astfel, relația cu ceilalți o statuăm în primul rând prin cuvânt. De aceea, mare putere are cuvântul, de a crea legături și punți, de la om la om, de la suflet, la suflet”.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa, a acordat „Diploma Comemorativă” a Anului 2023, tuturor cântăreților bisericești din cele două protopopiate din județul Covasna, amintind faptul că: „Din faptele noastre suntem datori să se cunoască că suntem mărturisitori ai Dumnezeului Celui viu! Am considerat că este bine ca să ne întâlnim cu cântăreții bisericești, pentru ca frățiile lor să dea răspunsurile în cadrul Sfintei Liturghii și să slujim împreună cu preoții, amintindu-ne ca într-un moment de bilanț duhovnicesc, despre faptul că anul pe care l-am încheiat, a fost anul închinat cântăreților de la strană. În semn de prețuire, am gândit să le oferim o diplomă comemorativă, pentru a-i evidenția ca buni creștini și lucrători în folosul Bisericii, antrenându-i prin cântare și pe ceilalți buni credincioși ai noștri, ca să înțeleagă mai ușor învățăturile Sfintei noastre Biserici străbune”.
În cadrul Ședinței Administrative de lucru, Chiriarhul a conferențiat despre valoarea cântării bisericești, precum și despre ținuta morală a celor care o săvârșesc.
Pe ordinea de zi s-au înscris în continuare luări de cuvânt ale cântăreților bisericești și sfaturi duhovnicești pentru aceștia, adresate de către chiriarh, în vederea intensificării lucrării celei bineplăcute lui Dumnezeu și oamenilor, prin purtare și cântare.