În ziua prăznuirii sale, Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei a fost serbat de comunitatea euharistică din Parohia Valea Mare, din Protopopiatul Buzăul Transilvan.
Încă din zorii zilei, un sobor format din 21 de preoți și diaconi, alături de Părintele Tohăneanu Florin, Protopopul Protopopiatului Buzăului Transilvan, împreună cu un număr mare de buni credincioși veniți din apropiere, din satele apropiate și din țară, și-au întâmpinat Chiriarhul, pe Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.
Acesta a săvârșit Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, amintind în cuvântul de învățătură despre modul în care Dumnezeu alege din popor pe cei mai mici și neînsemnați, împodobindu-i și ridicându-i la rang de mare cinste. Așa a fost și Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, ales fiind din rândul păstorilor de la oi, a fost chemat în urma văduviei, prin tunderea în viața monahală la înalta slujire a Episcopatului.
Văzând râvna tatălui său, și fiica acestuia, rămasă orfană de mamă, își încredințează viața Mântuitorului, urmându-i prin ascultarea călugărească, devenind monahia Irina.
„Slujirea Sfântului Spiridon este una vrednică de amintire, deoarece Preoția pe care a îmbrăcat-o, și mai apoi Episcopatul, au reprezentat Taină Sfântă prin care el însuși s-a sfințit. Acestea le-a asumat prin slujire jertfelnică, mărturisind pe Hristos Domnul fără încetare și mai cu seamă în timpul Primului Sfânt Sinod Ecumenic, când prin pilda sa, în care a luat o cărămidă și prin strângerea în mână a ieșit din aceasta apă – ca semn al sfințirii, lut – ca semn al materiei trupului ce se sfințește și foc – în chipul harului Duhului Sfânt, a adeverit dogma Sfintei și de viață făcătoarei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, ca Treimea cea de o ființă și nedespărțită. Totodată, din viața acestuia învățăm smerenia, cucernicia și credința dreaptă pe care fiecare dintre cei ce-i urmează lui Dumnezeu sunt datori a se îmbogăți”.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a sfințit icoanele împărătești ale noului iconostas ce împodobește Sfânta Biserică cu hramurile „Pogorârea Duhului Sfânt” și „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei”. Acestea au fost executate de meșterii iconari de la Schitul Românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos, sub atenta coordonare a părintelui Matei, viețuitor al acestei obști athonite.
Copii prezenți la slujbă s-au împărtășit cu Sfintele Taine, primind din partea Ierarhului iconițe cu icoana Acoperământului Maicii Domnului, ocrotitoarea Sfintei Catedrale Episcopale din Miercurea Ciuc.
Lăcașul de cult unde s-a slujit în această zi, s-a ridicat în perioada 2017-2019 prin osteneala Părintelui Paroh Nicolae Floroiu și a comunității euharistice pe care o păstorește, fiind străjuit de micuța biserică istorică, de zid, a parohiei Valea Mare.
Foto credit: Episcopia Covasnei și Harghitei