Biserica de lemn din Gălăuțaș a fost construită la Toplița din lemn de brad în anul 1791 sub păstorirea preotului David . În anul 1903 ea a fost donată credincioșilor din Gălăuțaș.Având ca vechi hram ,,Sfântul Nicolae” apoi când a fost strămutată la Gălăuțaș a primit un nou hram ,,Adormirea Maicii Domnului”.În anul 2008 a fost reparată capital. Este pictată în tehnica „tempera grasă” iar iconostasul este anterior anului 1791.
În anul 2003 a avut loc resfințirea de către Înalt-Preasfințitul Ioan Selejan la împlinirea a 100 de ani de când a fost strămutată la Gălăuțaș.Preotul paroh Marcel Stanca este păstorul acestei comunități din anul 1980 pana în prezent.
Au fost construite două troițe în memoria ostașilor căzuți în cele două Razboaie Mondiale.
În duminica Înfricoșătoarei Judecăți Preasfințitul Părinte Andrei a slujit Sfânta Liturghie în Biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” împreună cu preotul paroh și doi diaconi, fiind prezenți numeroși credincioși.
În cuvântul de învățătură Preasfinția sa a adus în fața ochilor sufletești ale credincioșilor scena Înfricoșătoarei Judecăți, eveniment relatat doar de Sfântul Apostol și Evanghelist Matei: În capitolul 25 al Evangheliei acestui mare Sfânt, următor al Domnului nostru Iisus Hristos și propovăduitor al veștii celei bune ni se înfățișeaza modalitațile duhovnicești după care se realizează judecata lui Dumnezeu, în antiteză cu legiuirile omenești. Legea morala pe care a zidit-o în timpul activitații Sale pământești Mântuitorul, reprezintă cheia de boltă a umanității transfigurate, care caută împlinirea voii Dumnezeiești prin chipul Acestuia oglindit în lume, prin semeni. Totuși în zadar vom vorbii despre legiuiri și reguli fie ele ale lumii sau ale lui Dumnezeu dacă vom uita îndemnul Sfântului Apostol Iacob care zice că o credință lipsită de fapte este moartă. Cuvintele pe care le-am auzit citindu-se astăzi în Sfânta Evanghelie ne aduc aminte de faptele milostenie trupești și sufletești de care suntem datori fiecare vis-a-vis de fiecare om, ca icoană a chipului celui de slavă a lui Dumnezeu. Prin comoara pe care ne-o agonisim nematerialnic pe calea acestei vieți ne ,,cumpărăm” fericita veșnicie sau osânda veșnică. Iubiții mei fii duhovnicești să rânduiască Bunul Dumnezeu ca să vedem prin smerita ascultare și cugetare veșnicia răsfrânta în temporalitate, pentru ca să trăim împreună cu Hristos starea de fii ascultători, pentru ca nu cumva prin neascultare să cădem și să ajungem batjocură vicleniilor vrăjmașului.Mesajul Evangheliei de astăzi este următorul: Înaintea lui Dumnezeu dragostea contează mai mult decât credința, să nu ne înfricoșăm de sfârșitul lumii ci de ziua sfârșitului nostru.
Consilier Comunicații Media Alexandru Moroianu