Catedrala mitropolitană din Sibiu şi-a sărbătorit marţi, 30 noiembrie, cel de-al unsprezecelea hram al Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Sărbătoarea marelui ierarh, ctitorul Mitropoliei Ardealului, prăznuit în aceeaşi zi cu Apostolul românilor, Sfântul Apostol Andrei, adună în fiecare an mulţimi de credincioşi din Sibiu, din Mărginimea Sibiului, din Braşov şi din alte părţi ale ţării.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei. În soborul slujitor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Constantin Necula, eclesiarhul Catedralei mitropolitane, protosinghelul Emilian Man, cadre didactice universitare, consilieri eparhiali, protopopi şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza.

Catedrala Mitropolitană, ocrotită de Sfântul Andrei Şaguna, unde se află moaştele marelui ierarh, a fost onorată de prezența prefectului județului Sibiu, Mircea Crețu, primarului Sibiului Astrid Fodor, subprefectul județului Sibiu Sebastian Șebu, senatorul Nicolae Neagu, general-maior Dragoş Iacob comandantul Corpului Multinațional de Sud Est și directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Cristian Roman.

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, care a vorbit despre cei doi sfinţi prăznuiţi în 30 noiembrie, Apostolul Andrei, cel care a vestit Evanghelia pe pământ românesc, şi Andrei Şaguna, Apostolul românilor din Transilvania: „Ce știm noi din istoria Mântuirii, din istoria Sfântului Apostol Andrei? Știm că a propovăduit la gurile Dunării la strămoșii noștri geto-daci. A hirotonit preoți, episcopi și diaconi. Mai știm că noi poporul român avem o credință dreaptă, adusă din gura Mântuitorului Hristos, de cel întâi chemat la apostolat, care a învățat atât de bine rânduiala dumnezeiască a Cuvântului lui Dumnezeu, iar noi, românii suntem urmași ai celui care a venit pe teritoriul patriei noastre și a propovăduit cuvântul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos. Dragii mei, știm ce s-a întâmplat cu el, pentru că în 2011, când a fost canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei, capul Sfântului Andrei, care a fost martirizat în Patra, în Grecia, a fost adus de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom al Patrei cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a stat în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, lângă Sfântul ierarh Andrei Șaguna. Ce bucurie mai mare ne trebuie? Ce bucurie avem noi când ne prăznuim Ocrotitorul Mitropoliei și prăznuim Ocrotitorul României, de aceea toată inima crește” a spus Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a evocat personalitatea şi misiunea celui care devenea în urmă cu 11 ani ocrotitorul Transilvaniei. „Iată că suntem la al 11-lea popas duhovnicesc, împreună cu Sfântul nostru ocrotitor, după ce el a fost trecut în rândul Sfinților, act oficial al Bisericii noastre. Cunoaștem multe lucruri despre viața, activitatea și lucrarea minunată apostolică pe care a îndeplinit-o Sfântul Ierarh Andrei Șaguna. Mai întâi de toate, el a fost lăudat și cinstit pentru ridicarea neamului. O apreciere foarte mare. Dar mai presus de toate, noi l-am apreciat pentru ceea ce a făcut pentru Biserica Neamului și pentru drept credincioșii creștini ai Bisericii din Transilvania. A fost primul Mitropolit, pentru că a reînființat Mitropolia Ardealului, distrusă de vitregiile vremii la 1700.” a precizat ierarhul.

Preoții Radu Totelecan, Răzvan Știrbu ce slujesc la Nisa, au primit distincţia „Ordinul  Sfântul ierarh Andrei Șaguna” pentru clerici. Prefectul județului Sibiu Mircea Dorin Crețu și general-maior Dragoş Iacob comandantul Corpului Multinațional de Sud Est au primit „Crucea Șaguniană” pentru mireni. Prof. dr. Ana Grama, istoric care a scris nenumărate volume despre Sfântul Andrei Șaguna, a primit „Ordinul Anastasia Șaguna”. Câțiva reprezentanți din personalul non clerical din Arhiepiscopia Sibiului au primit în semn de apreciere pentru munca depusă „Ordinul Sfântul Andrei Șaguna” pentru mireni.

În încheiere, Înaltprea­sfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a mulţumit celor prezenţi şi a transmis urări celor care poartă numele celor doi sfinţi prăznuiţi la 30 noiembrie.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro