Astăzi, în Duminica a 8-a după Paști, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După otpustul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a săvârșit slujba Vecerniei plecării genunchilor.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a spus: „Astăzi, Biserica noastră prăznuiește sărbătoarea Cincizecimii, Pogorârea Duhului Sfânt sau a Rusaliilor, cum este denumită în popor. Aceasta este sărbătoarea constituirii Bisericii lui Hristos ca fiind comunitatea divino – umană care adună în lucrarea Sfântului Duh popoare diferite. La numai zece zile de la înălțarea Sa la ceruri și la cincizeci de zile după Învierea Sa din morți, Sfinții Apostoli se găseau toți adunați într-o singură casă în Ierusalim. La iudei, era sărbătoarea Cincizecimii a Vechiului Testament, când foarte mulți iudei din diaspora erau prezenți la Ierusalim să se închine la Templu. Unii dintre cei din diaspora își uitase limba maternă și vorbeau limba poporului unde trăiau. Deseori aveau nevoie de tălmaci ca să se înțeleagă pentru că nu mai știau limba aramaică sau ebraică. Cu trei sute de ani înainte de Hristos s-a simțit nevoia să se traducă scriptura Vechiului Testament din limba ebraică în limba greacă, limba universală a imperiului condus de Alexandru cel Mare. Această traducere, numită Septuaginta, s-a făcut de către cei 70 de înțelepți iudei care cunoșteau limba greacă, aceasta o avem până în ziua de astăzi. Sfântul Duh este autorul Scripturii, „toată scriptura este insuflată de Duhul Sfânt”. De ce se numește sărbătoarea de astăzi Cincizecimea? Cifra cincizeci este formată din 7 ori 7 adică 49 plus 1 – ziua veșniciei. Cifra 7 are valoare simbolică; sfeșnicul cu 7 lumânări aprinse era numit menora, acesta reprezintă cele 7 duhuri ale lui Dumnezeu care lucrează spre binele oamenilor în lume.
Cifra 7 ne arată că 7 ani ori 7 este egal cu 49 plus 1 an, anul jubileului, numit anul iertării atunci când se eliberau robii. Cincizecimea, în Vechiul Testament, simboliza aducerea aminte a evreilor de legea dată de Dumnezeu lui Moise pe muntele Sinai, aceștia trăiau și bucuria întâlnirii cu cei din diaspora. Apostolul de astăzi ne relatează acest eveniment, așa a fost aleasă această zi când Sfântul Duh s-a manifestat asupra apostolilor adunați în același loc, ca un vânt puternic și limbi de foc care au fost distribuite asupra fiecărui apostol. Această lucrare a Sfântului Duh arată sfințirea ucenicilor pentru a merge să binevestească evanghelia lui Hristos la toate popoarele. Această minune s-a arătat ca să înțelegem că toate neamurile sunt chemate la botezul pocăinței. Când Sfântul Apostol Petru a luat cuvântul, s-au botezat ca la 3000 de suflete, atunci s-a întemeiat în formă văzută Biserica lui Hristos; lucrarea Sfântului Duh prin Hristos care unește firea dumnezeiasca cu firea omenească. Sfântul Duh a venit în lume ca pe toate să le desăvârșească, iar pe noi să ne facă fii ai lui Dumnezeu după Har.
În cadrul slujbei Vecerniei, după Sfânta Liturghie, prin cele 7 rugăciuni sfințitoare rostite de Slujitorii Sfântului Altar, au fost binecuvântate ramurile de tei, care simbolizează pe Duhul Sfânt care s-a pogorât în chip de limbi de foc asupra Sfinților Ucenici și Apostoli ai Mântuitorului. Aceste ramuri au fost împărțite tuturor credincioșilor spre a fi duse la casele lor în semn văzut al binecuvântării dumnezeiești.