În Duminica a 4-a după Rusalii (a vindecării slugii sutașului), 21 iulie 2024, un sobor de șase ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Huta, comuna Chiuiești, județul Cluj, cu prilejul întâlnirii fiilor satului, eveniment inițiat de vrednicul de pomenire Episcop Gurie Georgiu, fiu al satului și întâiul episcop al Eparhiei Devei și Hunedoarei (2009-2021). 

De la ora 10:00, la Altarul de vară din proximitatea bisericii parohiale, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei (fiu al satului Huta), înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie arhierească.

Din sobor au făcut parte: vicarul administrativ al Episcopiei Devei și Hunedoarei – arhimandritul Andrei Coroian (fiu al satului), consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol al Arhiepiscopiei Clujului – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Dejului  – preotul Ioan Buftea, exarhul mănăstirilor din Episcopia Devei și Hunedoarei – arhim. Visarion Neag, duhovnicul Mănăstirii Cășiel – protosinghelul Serafim Bădilă, preotul paroh Cosmin Boga, precum și alți preoți invitați.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Nestor a rostit un cuvânt de învățătură și a tâlcuit pericopa evanghelică ce relatează minunea vindecării slugii sutașului, afirmând că este „o pildă de credință a omului în puterea lui Dumnezeu”.

În continuare, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a amintit de tradiția începută de Episcopul Gurie, fiu al satului, de a invita un sobor de arhierei la întâlnirea fiilor satului Huta, localitate ce a dat mai mulți slujitori Bisericii lui Hristos, dintre care amintim pe Arhiereul-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul. În încheierea cuvântului, Preasfinția Sa a mulțumit ierarhilor prezenți, soborului slujitor, oficialităților locale și tuturor fiilor satului și credincioșilor prezenți. De asemenea, un cuvânt de mulțumire a rostit și preotul paroh Cosmin Boga.

Distincții de vrednicie

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul din Huta, preotul Cosmin-Ioan Boga. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, pentru implicarea activă în viața Bisericii și, în special, în viața și activitățile din Parohia Huta, Episcopul Nestor al Devei și Hunedoarei a oferit Ordinul „Gurie Episcopul” pentru mireni următorilor credincioși: Irina Ciupe (sora Episcopului Gurie), Ioan Georgiu (fratele Episcopului Gurie), Susana Botcă, Grigore Frențiu și Ioan Adrian Farcaș.

Titlul de Cetățean de onoare 

După oficierea Liturghiei, viceprimarul comunei Chiuiești, Gavril Georgiu, a oferit titlul de „Cetățean de onoare al comunei Chiuiești” Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

La sărbătoarea fiilor satului au participat autorități locale, numeroși credincioși și fii ai satului, precum și un grup de maici de la Mănăstirea Cășiel, în frunte cu maica stareță stavrofora Varvara Georgiu, la rândul ei fiică a satului Huta.

Scurt istoric 

Parohia Ortodoxă Huta a fost înființată în anul 2001, până atunci fiind filie a Parohiei Strâmbu, iar între anii 1998-2000, a funcționat ca schit al Mănăstirii Nicula; în această perioadă, în duminici și sărbători, slujeau călugări de la mănăstirea respectivă. În prezent, comunitatea parohială, păstorită de preotul paroh Cosmin Boga, numără aproximativ 140 de credincioși.

Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din localitate a fost construită între anii 1970-1974, fiind sfințită în data de 18 august 1974 de protopopul de Năsăud de la acea vreme, preotul Peter Adrian, în numele Arhiepiscopului Iustinian Chira, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, care nu a fost lăsat de comuniști să ajungă la sfințire. După împodobirea cu pictură în tehnica ulei, realizată de pictorul Vasile Niţescu, şi adăugarea pridvorului, la data de 30 iunie 1991 lăcașul de cult a fost resfințit de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. De-a lungul timpului, biserica a fost restaurată de mai multe ori, în prezent aflându-se în proces de renovare și înfrumusețare.

În anul 2022, în curtea bisericii a fost ridicată o cruce-monument, în memoria vrednicului Episcop Gurie Georgiu, fiu al satului și întâiul episcop al Eparhiei Devei și Hunedoarei (2009-2021). Crucea a fost sfințită la data de 30 iulie 2022 de un sobor de ierarhi, în frunte cu Mitropolitul Andrei al Clujului.

Mai multe fotografii AICI



Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului