Duminică. 13 Ianuarie 2019, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a spus credincioșilor: „Profetismul în Vechiul Testament a fost o instituție dumnezeiască. Primul Profet a fost Moise, conducător religios și politic al poporului evreu vreme îndelungată. Sfântul Ioan, Profet al celui Preaînalt, de la naștere fiind închinat lui Dumnezeu de părinții Zaharia și Elisabeta. În Vechiul Testament avem patru Profeți mari: Isaia, Ieremia, Iezechiel și Daniil. Și 12 Profeți mici, pentru că operele lor sunt reduse ca dimensiune. Profeții au fost oameni obișnuiți, chemați de Dumnezeu prin Duhul Sfânt ca să conducă poporul ales în momente de criză morală. Poporul evreu era un popor monoteist, prin firea lor evreii cădeau în politeism pentru că aveau o viață comodă lipsită de răspundere. În timpul regilor Dumnezeu trimite Profeți pentru că poporul era în vreme de criză morală. Profetul avea conștiința dreaptă, era degetul lui Dumnezeu, justițiarul dădea pedepse cu misiune pedagogică de a îndrepta. Clasa conducătoare a poporului evreiesc în timpul Sfântului Ioan Botezătorul interpreta strâmb venirea lui Mesia, care să-i dezrobească din robia romană. Sfântul Ioan Botezătorul chiar dacă era privit ca Mesia, în smerenie în fața mulțimii exclamă: „Vine după mine cel căruia nu îi sunt vrednic să-I duc încălțămintea, Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt și cu foc.”(Matei 3; 11) După ce îl botează pe Mântuitorul în apă își încheie misiunea în Valea Iordanului dar se îndreaptă spre regele Irod Antip, certându-l pentru incest. Se aseamănă cu Profetul Ilie care l-a certat pe regele Ahab și soția sa Izabela. A fost aruncat în temniță și la costat decapitarea. Sfântul Ioan Botezătorul l-a recunoscut pe Mântuitorul ca miel al lui Dumnezeu dar nu l-a recunoscut ca Judecător. Șansa noastră a credincioșilor este îndreptarea, întoarcerea la Dumnezeu când cădem în ispita păcatelor, să ne ridicăm fără a deznădăjdui alergând la Sfintele Taine.”
Răspunsurile la strană au fost date de către grupul de copii ai Școlii Generale „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc, conduși de doamna profesoară Loredana.