În Duminica a 24-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit slujba de târnosire a Bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Mărtănuș, Protopopiatul Sfântu Gheorghe, Județul Covasna, după care a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie. Răspunsurile la strana au fost date de către corala Catedralei „Sfânta Treime” din Întorsura Buzăului. În cadrul Sfintei Liturghii diaconul Trofin Dumitru a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Mărtănuș. Preasfinția Sa a acordat distincții foștilor preoți care au slujit la altarul Bisericii în timpul renovării. Părintelui Cața – Iosif i s-a oferit rangul de Iconom Stavrofor, iar Părintelui Timaru Ovidiu – Nicolaie rangul de Iconom. Ctitorilor și binefăctorilor le-au fost acordate acte de vrednicie.
Act de resfințire
Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu împreună lucrarea Sfântului Duh s-a zidit această biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, între anii 1783-1796, de către drepmăritorii creştini din localitatea Mărtănuș în timpul păstoririi vrednicului de pomenire preot paroh Baciu George. Arhitectura bisericii este în formă de cruce păstrând caracteristicile stilului bizantin, fiind construită din piatră și cărămidă. În anul 1866 au fost adăugate tinda și turla, iar în anul 1913 pictorul Baciu din vechiul Regat a pictat icoanele de pe catapeteasmă. În decursul timpului, preoţii care au slujit la altarul acestei sfinte biserici, împreună cu comunitatea euharistică, au efectuat lucrări de reparații și întreţinere a sfântului locaş care a fost resfințit în anul 1993 de către Preasfințitul Părinte Serafim Făgărărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, însoțit de un sobor de preoți și diaconi.
Între anii 1994-2009, în timpul păstoririi Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei, cu sprijin de la Centrul Eparhial s-au executat lucrări de reparații la fațade, tâmplărie și acoperișul bisericii, fiind acoperită cu tablă de cupru în anul 2007, precum și lucrări de hidroizolație împrejurul sfântului locaș.
Între anii 2016-2021 Parohia Ortodoxă Mărtănuș a fost beneficiara unui important proiect cu finanțare din fonduri europene pentru lucrări de consolidare și restaurare interioară și exterioară a bisericii parohiale, a acoperișului și a mobilierului, refacerea instalației electrice și a încălzirii sfântului locaș, precum și lucrări de amenajare a incintei, proiectul fiind obținut și inițiat de către preotul Cața Iosif-Dan (parohul Parohiei Mărtănuș în perioada 01.01.2011-01.06.2018), sprijinit de dl. colonel în rezervă Țăranu Emil († 2021), fiu al satului stabilit în București, și continuat de preotul Timaru Ovidiu-Nicolae (parohul Parohiei Mărtănuș în perioada 01.01.2019-01.12.2020). De asemenea, prin strădania și jertfa bunilor credincioși din parohie și a celor din alte zone ale țării și chiar din străinătate, a fost restaurată catapeteasma, au fost achiziționate un clopot nou, străni noi și un tron arhieresc, o axioniță și două închinătoare care împodobesc sfânta biserică.
Aceste lucrări bineplăcute lui Dumnezeu şi dreptcredincioşilor ortodocşi români din această parte de ţară, cu părintească dragoste luându-le în seamă Preasfinţitul Părinte ANDREI, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a resfințit această biserică astăzi, 7 noiembrie 2021, în Duminica a XXIV-a după Rusalii, în fruntea unui sobor de preacuvioși și preacucernici părinți preoți și diaconi, în prezența a numeroşi credincioşi veniţi din zonă şi din alte părţi ale ţării.
În aceste vremuri, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române este Preafericitul Părinte DANIEL, Patriarhul României; Mitropolit al Ardealului – Înaltpreasfinţia Sa LAURENŢIU; Episcop al Covasnei şi Harghitei – Preasfinţia Sa ANDREI, iar Protopop al Protopopiatului Sfântu Gheorghe – PC Pr. Bercu Ioan.
Bunul Dumnezeu să răsplătească din darurile Sale cele bogate tuturor acelora care şi-au adus prinosul de jertfelnicie şi slujire la lucrările de reparaţii şi înfrumusețare a acestei biserici, la înzestrarea cu cele necesare cultului şi la cheltuielile legate de resfinţirea acestui locaş de închinare.
Şi acum, Dătătorule de viaţă, Doamne, trimite Darul Sfântului Duh peste acest sfânt lăcaş, ocroteşte pe toţi cei ce-şi pleacă genunchii în faţa Dumnezeiescului Altar, binecuvintează-le viaţa, dăruieşte-le mântuire, întru toate bună sporire şi îi întăreşte în dragostea cea către Tine, către Sfânta noastră Biserică strămoşească şi către ţara noastră scumpă România. Rânduieşte Doamne, dreptmăritorului şi credinciosului popor român de pretutindeni, mai marilor oraşelor şi satelor şi iubitoarei de Hristos armată, sănătate şi puteri sporite cu bucurii duhovniceşti spre fericirea cea veşnică şi Preamărirea lui Dumnezeu în Treime închinat, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
† ANDREI
Episcopul Covasnei şi Harghitei