Astăzi, 5 august 2024, comunitatea euharistică din parohia Sita Buzăului-Vârtej a îmbrăcat haină de sărbătoare și a prăznuit ocrotitorul ceresc, pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț – Noul Hozevit.
Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârșită de chiriarhul Eparhiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, împreună cu soborul preoților slujitori ai Sfintelor Altare, delegați ai Centrului Eparhial, ai Protopopiatului Buzăul Transilvan, dar și din parohiile învecinate.
La momentul chinonicului, Preasfinția Sa a adresat un bogat cuvânt de învățătură, creionând viața și personalitatea marcantă a acestui mare sfânt român, Sfântul Ioan Iacob: „Astăzi, învredniciți de bunul Dumnezeu, îl prăznuim pe cel care a fost contemporan cu noi, om pământesc și înger în trup, pe Sfântul Ioan Iacob de la Neamț – Noul Hozevit. În fiecare an, prin vrednica aducere aminte a vieții sfântului, nu facem altceva decât a înțelege faptul că Sfânta Împărtășanie se dă în Dar de către Dumnezeu, celor ce se nevoiesc în viața duhovnicească, în vederea întăririi acestora și spre sfințirea vieții acestora. Așa s-a pregătit și Sfântul Ioan Iacob, a cărui viață, relativ scurtă, de 47 de ani, plină de suferințe, s-a sfârșit în deplină ascultare de Dumnezeu, fapt pentru care și Dumnezeu l-a preaslăvit, dăruindu-i într-o minunată descoperire, darul facerii de minuni și cununa sfințeniei”.
Amintind de nevoințele vieții sale pământești, ierarhul și-a încheiat cuvântul cu unul dintre versurile reprezentative din caietele de poezii ale Sfântului, îndemnând la statornicie în credință și dragoste de neam: „ Fiii pribegi ai țării mele/ Necăjiți între străini/ Nu uitați menirea voastră/ de Români și de Creștini”.
Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Andrei a sfințit o icoană a Maicii Domnului, în reprezentarea „Hodighitria” (Călăuzitoarea), așezată spre închinare în naosul bisericii, într-o frumoasă axioniță sculptată, din lemn de stejar, confecționată prin osteneala Pc. Pr. Marcian Darius Mărcuș, Protopopul Protopopiatului Buzăul Transilvan, împreună cu bunii credincioși ai parohiei, ca mulțumire pentru binecuvântările revărsate de Dumnezeu peste comunitatea euharistică a acestora.
La finalul sfintei slujbe, Pc. Pr. Protopop a mulțumit Preasfinției Sale pentru binecuvântarea arhierească cu care s-au realizat toate până în prezent, autorităților locale și oficialilor din structurile militarizate, aflate de față, ctitorilor și binefăcătorilor lăcașului de cult pentru încredere și sprijin, precum și tuturor bunilor credincioși veniți din parohiile învecinate, sporind prin aceasta sărbătoarea hramului.
Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup vocal, alcătuit din cântăreții parohiilor care activează teritorial în cadrul Protopopiatului Buzăul Transilvan.
© Episcopia Covasnei și Harghitei / Arhid. Alexandru Moroianu