Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit astăzi, 24 Ianuarie 2021, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Toplița.
Preasfinția Sa în cuvântul de învățătură a spus: „Ierihonul este considerat cea mai veche așezare a omenirii. Este așezat la 259 de metri sub nivelul mării, cel mai jos nivel din lume. La 30 de km distanță de Ierusalim și 15 km față de Marea Moartă la poalele muntelui Carantania, numit orașul palmierilor. Mântuitorul Iisus Hristos intră în Ierihon pentru ultima oară în drumul său spre Ierusalim înaintea Sfintelor Sale Pătimiri. Evanghelistul Luca consemnează 2 evenimente în acest oraș, vindecarea unui orb și convertirea vameșului Zaheu. La intrarea în orașul Ierihon stătea un orb lângă drum care cerșea. Evanghelistul Marcu îi dă și numele, Bartimeu, adică fiul lui Timeu (10; 46). Cerșetorii din Ierihon aveau o șansă de câștig pentru întreținerea vieții, pentru că era un oraș plin de viață, comerțul irodienilor, trecerea pelerinilor prin Ierusalim. Auzind forfota mulțimii orbul întreabă: Ce se petrece? Se pare că era un zgomot mai deosebit decât cel obișnuit al cetății. Și i se răspunde: Trece Iisus din Nazaret. Orbul a început să strige „Iisuse, Fiul lui David, miluiește-mă!” (Luca 18; 39). Auzindu-l mulțimea că strigă, îl ceartă să tacă, orbul mai tare striga, cerșind mila lui Dumnezeu. Această încredere în Dumnezeu la impresionat pe Iisus Domnul, se oprește din drum și poruncește să fie adus orbul la Sine. Iisus l-a întrebat: „ Ce voiești să-ți fac?” Iar el a răspuns: „Să-mi capăt vederea.” De aici presupunem că nu s-a născut orb ci că și-a pierdut vederea cândva pe parcursul vieții. Era convins orbul că Domnul Iisus poate să facă ceva. În virtutea autorității și a puterii Dumnezeiești pe care o avea Iisus îi spune: „Vezi, credința ta te-a mântuit!” (Luca 18; 42). Orbul nu putea privi dar prin credință a putut vedea. Îndată după ce și-a recăpătat vederea l-a urmat pe Dumnezeu.”
La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a săvârșit parastasul la 10 ani de la trecerea în veșniciei a Părintelui Filip Gavril care a păstorit această parohie peste 25 de ani.
Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de credincioși ai parohiei, iar Profesoara Livia Harpa împreună cu un grup de copii au interpretat câteva pricesne specifice locului.