Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a slujit astăzi, 30 Ianuarie 2019 Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc.
Preasfinția Sa a rostit în cuvântul de învățătură următoarele: „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan, sunt sărbătoriți împreună pentru calitățile pe care îi unesc, ei sunt trâmbițele Duhului Sfânt, cultura teologica care au avut-o trăind în epoca de aur a Bisericii veacului al IV-lea. Erezia lui Arie a tulburat foarte mult Biserica lui Hristos, Împărații Constanțiu, fiul lui Constantin cel mare și Împăratul Valens au îmbrățișat învățăturile lui Arie. Pe vreme lui Alexios Comnenul, Împăratul Bizanțului (1081 – 1118), în cetatea Evhaitelor trăia episcopul Ioan, un om sfânt cu multă evlavie și temător de Dumnezeu. În acea vreme s-a produs o ruptură între creștini, unii credeau că Sfântul Vasile e mai mare, alții Sfântul Grigore, iar alții Ioan Gură de Aur. Sfinții i s-au arătat în vis episcopului Ioan și i-au spus că sunt egali în învățătură și în fața lui Dumnezeu. Adunându-se în sobor, reprezentanții bisericii împreună cu episcopul Ioan au hotărât ca data de pomenire a celor trei Ierarhi să fie data de 30 Ianuarie. Sfințenia vieții lor prin post și rugăciune, prin renunțarea la sine au devenit cu adevărat vase ale Duhului Sfânt, au rămas nemuritori prin faptele și prin scrisul lor. Sfântul Vasile cel Mare a fost un bun organizator sub aspect administrativ, brațul care lucrează. Sfântul Grigorie Teologul, finețea observațiilor teologice, capul care cugetă. Iar Sfântul Ioan Hrisostom, iscusit și fascinant vorbitor, Gura de Aur a Bisericii. Din anul 1936 de la Congresul Facultățiilor de teologie ținut în Atena au fost declarați ocrotitorii școlilor teologice. Ne rugăm Sfinților Trei Ierarhi zicând: „Bucură-te treime de arhierei mult lăudată!” (Acatistul Sfinților trei Ierarhi)
În cadrul Sfintei Liturghii, Ierodiaconul Dionisie Hurdubei, a fost hirotonit Ieromonah pe seama Mănăstirii „Icoana Prodromița și Sfântul Nectarie” din Comandău.
Răspunsurile la strană au fost date de către viețuitoarele Mănăstirii „Sfântul Ierarh Nicolae și Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc.