Academia Română publică o nouă ediție a Dicționarului ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române (DOOM), care va cuprinde în jur de 3.500 de cuvinte noi. În ultimii 16 ani au fost suficiente schimbări care să justifice noua ediție, a explicat pentru Ziarul Lumina Adina Dragomirescu, director la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române.

Cele mai multe cuvinte noi introduse în actuala ediție sunt de origine engleză: all-inclusive, take away, breaking news, fake news.

Cercetătorul Adina Dragomirescu spune că împrumuturile din engleză reprezintă principala tendință de îmbogățire a limbii române și a altor limbi în prezent.

Alte cuvinte sunt neologisme care au primit o „haină” românească, dar pe model străin: a accesoriza, acidifiant, adresabilitate, advertorial. 

„Sunt cuvinte care pătrund prin traduceri în presă, în zona de publicitate, în zona produselor noi, a mâncărurilor, băuturilor”, a explicat directorul Institutul de Lingvistică al Academiei Române.

Din noul DOOM nu lipsesc nici „cuvintele pandemiei”: coronavirus, betacoronavirus, coronasceptic, izoletă. 

Coperta noii ediții. Foto: Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române

„În străinătate, sunt dicționare care se actualizează la o lună, la trei luni sau la un an. La noi, lucrurile se mișcă mai încet, dar periodicitatea actualizărilor va crește odată cu trecerea dicționarelor în formă electronică”, este de părere Adina Dragomirescu. „Limba este în pas cu evoluția societății, iar dicționarele urmează și ele îndeaproape acest proces.”

Chiar dacă unii nu sunt de acord cu prea multe împrumuturi și adaptări, cercetătoarea spune că „lingviștii nu pot decât să observe și să descrie dinamica limbii, indicând greșelile de acord, exprimare și altele asemenea.

„Nu cred că trebuie să decidem ce cuvinte acceptăm sau nu în limbă, ci să ne gândim cum le scriem și le rostim corect”, a declarat cercetătoarea.

Pe lângă noile cuvinte, dicționarul mai include și aproximativ 3.000 de modificări și completări.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro (deschidere – ediția din 2005 a dicționarului)