Astăzi, când Biserica Ortodoxă o cinstește pe Maica Domnului, Mănăstirea de la Toplița – Moglănești își serbează hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară din incinta mănăstirii.
La începutul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a tuns în monahism pe Rasofora Amfilohia, primind numele de Maria.
În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a rostit un bogat cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți: „Cel mai sfânt nume în Cer și pe pământ este Maria, nume care provine din limba ebraică și înseamnă cea iubită, cea îndrăgită, doamnă sau stăpână. În limba ebraică, Miryam, nume care ar putea fi de origine egipteană, derivă din verbul Mri care înseamnă a iubi. Numele Maria este format din cinci litere și ne aduce aminte de femeile virtuase din Vechiul Testament.
M – Miriam prorocița, sora lui Moise. Maica Domnului este prorociță prin excelență (Luca 1, 48).
A – Ana, mama lui Samuel, femeia lui Elcana care la cortul lui Dumnezeu din Silo stătea în rugăciune. Maica Domnului pururea se roagă pentru noi.
R – Rahela, soția lui Iacob, cea prea frumoasă. Maica Domnului cea mai sfântă și frumoasă dintre femei.
I – Iudita, viteaza care a tăiat capul lui Olofern, soția lui Manase. Maica Domnului este cea care zdrobește capul șarpelui.
A – Abigail, soția lui Nabal, care l-a hrănit pe prorocul David când era peregrin prin munți și nu avea ce mânca. Maica Domnului este mult milostivă cu noi păcătoșii.
În România aproximativ 2,2 milioane de români își serbează astăzi onomastica, dintre care 1,8 milioane sunt femei.”
Preasfinția Sa a încheiat cuvântul de învățătură cu o strofă dintr-o cântare bisericească:
„Marie, nume preasfânt,
În ceruri și pe pământ,
Când aud numele Tău,
Tresaltă sufletul meu.”
Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de studenți de la Facultatea de Teologie din Cluj Napoca.
© Episcopia Covasnei și Harghitei / Arhid. Alexandru Moroianu