Întrucât anul 2017 a fost închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca  An omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română, Episcopia Covasnei și Harghitei a implementat la nivel eparhial, pentru anul în curs, proiectul educațional-catehetic „Mărturisind prin fapte și credință”.

Dornici de a fi parte ai acestui proiect s-au Părinții Parohi, care au coordonat activitățile duhovnicești și formative cât și credincioșii din parohii.

Drept urmare, mai multe lucrări ample, vizând atât activitatea catehetică, cât și pe cea a programului cu tinerii credincioși, au fost derulate în cadrul parohiilor din cadrul Protoieriei Întorsura Buzăului, și Călimani, după cum urmează: În parohia Brădet, copiii au prezentat, la cateheza ”Despre puterea  rugăciunii” , mai multe pilde din care reiese această învățătură. Tinerii din parohia Floroaia Mare au învățat despre  „importanța și puterea rugăciunii”. Rugăciunea individuală, în comun și unul pentru celălalt fiind modul de a vorbi cu Dumnezeu. Copiii parohiei Întorsura Buzăului au format grupa de cateheză la școală, de unde au pornit la biserică, acolo ascultând cateheza ”Despre puterea  rugăciunii” care a fost susținută de părintele lor paroh. La parohia Sărămaș, preotul paroh, împreună cu copiii din grupa de cateheză, au lecturat materiale despre apărătorii ortodoxiei din perioada comunistă şi puterea rugăciunii, care i-a ţinut în viaţă, în temniţele cu condiţii inumane de trai. În cadrul activităților catehetice din luna februarie, la parohia Sita Buzăului Cateheza-Despre puterea rugăciunii, a fost susținută la Școala Gimnazială Nr. 3, Sita Buzăului. După aceea au fost vizionate două scurt metraje: ”Puterea rugăciunii” și ”De ce nu ne ascultă Dumnezeu rugăciunile”. Activitatea catehetică din luna februarie, la parohia Zăbrătău s-au relatat diverse întâmplări din viețile sfinților, care au exemplificat puterea rugăciunii.

În cadrul parohiei Poiana Veche din Protopopiatul Călimani, tinerii s-au bucurat de programul catehetic susținut de părintele paroh, ascultând cuvântul de învățătură „Despre puterea rugăciunii”, „Despre foloasele postului”, precum și „Taina Sfintei Împărtășanii, medicament pentru suflet”.

Procesul educativ parohial a vizat și activități practice, care au antrenat un mare număr de tineri, după cum ne-a declarat Părintele Banciu Gheorghe-Marius, Responsabil al Sectorului la nivelul Protopopiatului Întorsura Buzăului: „ Activitatea catehetică ”Flori din floarea sufletului meu” a avut un impact pozitiv asupra tinerilor din Protopopiatul Întorsura Buzăului, desfășurându-se în cinci parohii din zonă. Astfel, ziua de 8 martie (cunoscută şi sub numele de Ziua Mamei) a fost aniversată  la Parohia Brădet, printr-un frumos spectacol în cinstea femeii şi a mamei  creştine, susţinut în Sfânta Biserică. La parohia Floroaia Mare copiii au confecționat mărțișoare și au desenat tablouri cu motive florale în cinstea mamelor. La parohia Sărămaș copiii au desenat sau pictat icoane pentru mame. În Parohia Sita Buzăului a avut loc activitatea ” Dăruind un mărțișor, dăruiești un zâmbet!” , în cadrul căreia s-au confecționat mărțișoare. În ceea ce privește parohia Zăbrătău, copiii au realizat un panou cu Icoane Praznicare, care va fi expus în sala de curs pentru a fi folosit ca material didactic la orele de religie. Au participat peste 150 de copii la activitățile amintite.”

 

Departamentul pentru activități cu tineretul și cateheza parohială