Luni, 21 octombrie 2024, în ziua pomenirii Sfinților Mărturisitori Ardeleni, s-au împlinit trei ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Episcop Gurie Georgiu, întâiul Arhipăstor și ctitor al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Cu acest prilej, la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În soborul arhiereilor s-au aflat Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. În soborul slujitor s-au aflat membrii Permanenței Consiliului Eparhial, Părinții protopopi și slujitori de la Catedrala deveană. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala preoțească „Sacerdotes”, dirijată de Preotul Daniel Balea.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a vorbit în cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți despre chipul creștinului adevărat, descris de Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Filipeni, chip împlinit în mare măsură și de Episcopul Gurie, având ca izvoare de putere creșterea și educația din casa părintească, Mănăstirea Lainici, unde a intrat ca monah, iar apoi celelalte locuri unde a slujit ca monah, preot și arhiereu. Dintre stările sufletești și duhovnicești care l-au apropiat pe Episcopul Gurie de Dumnezeu, Înaltpreasfinția Sa a amintit bucuria, pe care a trăit-o înlăuntrul său și în raport cu oamenii, lipsa de vicleșug și viața de rugăciune, întreținută prin post și smerenie, în intimitatea chiliei sale simple de monah.

În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii Preasfințiul Părinte Episcop Nestor a amintit bucuria pe care vrednicul de pomenire Episcop Gurie o răspândea în jurul său de fiecare dată când era prezent în mijlocul oamenilor. De asemenea, Preasfinția Sa a prezentat volumul „Din cuvintele Episcopului Gurie Georgiu”, alcătuit prin strădania Părintelui Arhimandrit Andrei Coroian, vicar administrativ al Episcopiei Devei și Hunedoarei, volum tipărit de curând, cuprinzând o parte din învățăturile Preasfințitului Gurie, ordonate pe diferite teme duhovnicești și pastorale. Arhipăstorul hunedorean a adresat apoi un cuvânt de mulțumire și recunoștință ierarhilor prezenți, soborului slujitor, reprezentanților autorităților și tuturor credincioșilor, veniți mai de aproape sau mai de departe la pomenirea Episcopului Gurie Georgiu.

Slujba Parastasului a fost oficiată de soborul liturghisitor, cărora s-au alăturat Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, și Preasfințitul Părinte Episcop Daniil, la mormântul Întâiului Arhipăstor al Episcopiei Devei și Hunedoarei, aflat în pronaosul Catedralei Episcopale. Au fost prezenți reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, preoţi din eparhia hunedoreană, monahi și monahii din aşezămintele monahale ale eparhiei, precum şi numeroşi credincioşi veniţi să se roage pentru odihna veşnică a ierarhului.

Sursă: Episcopia Devei și Hunedoarei