În cadrul „Serilor culturale” ale Muzeului Mitropoliei Clujului, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat luni, 24 februarie 2020, un eveniment cultural dedicat aniversării a 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Evenimentul a avut loc de la ora 18:30, la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Piața Avram Iancu, în prezența a șapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a numeroși clujeni, tineri, teologi, profesori și oameni de cultură.
Alături de Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, au fost prezenți următorii ierarhi:
- Înaltpreasfințitul Părinte TIMOTEI, Arhiepiscopul Aradului,
- Preasfințitul Părinte ANDREI, Episcopul Covasnei și Harghitei,
- Preasfințitul Părinte PETRONIU, Episcopul Sălajului,
- Preasfințitul Părinte MACARIE, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord,
- Preasfințitul Părinte BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și
- Preasfințitul Părinte TIMOTEI SĂTMĂREANUL, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
În cadrul serii a fost prezentat și lansat volumul „Crăciunul și Paștile aduc bucuriile”, apărut la Editura Renașterea, care conține pastoralele Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, adresate credincioșilor în cei 30 de ani de arhierie.
„Bucuriile sfinte, legate de viața spirituală, sunt declanșate pe pământ, dar ele trec cu noi și în eternitate. Asemenea bucurii am încercat să le facem credincioșilor prin pastoralele noastre de Crăciun și Paști.”, mărturisește Mitropolitul Andrei în prefața cărții.
Cartea a fost apreciată și prezentată publicului de către președintele Academiei Române și rectorul Universității Babeș-Bolyai – acad. Ioan Aurel Pop, actorul Dorel Vișan și pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca și profesor la catedra de Omiletică-Catehetică din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă.
De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a vorbit despre conținutul pastoralelor incluse în volumul lansat, precum și despre amintirile care-l leagă de Înaltpreasfințitul Andrei, la 30 de ani de arhierie.
Totodată, pianistul Mihai Diaconescu, asistent universitar la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a susținut un recital de pian.
La final, Mitropolitul Andrei al Clujului a mulțumit tuturor pentru participare, fiind felicitat de cei prezenți la acest eveniment aniversar. Cu acest prilej, ierarhul le-a dăruit tuturor celor prezenți cartea lansată, cu semnătura Înaltpreasfinției Sale.
Evenimentul a fost moderat și prezentat de părintele Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.
Marți, 25 februarie 2020, ierarhul împlinește 30 de ani de arhierie
Născut la 24 ianuarie 1949, în Oarța de Sus, județul Maramureș, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, la 25 februarie 1990, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, de vrednicul de pomenire Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului. În 4 martie 1990 a fost numit episcop-locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular.
În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.
În data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către Patriarhul Daniel, la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească din Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.
Text și foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro