Un parteneriat rodnic realizat între Parohia Ortodoxă Română Bilbor și Consiliul Județean Harghita, Protopopiatul Ortodox Călimani, Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Primăria Comunei Bilbor, Consiliul Local al Comunei Bilbor, Asociația Filantropia Bilbor, Școala Gimnazială O.C.Teslăuanu, D.G.A.S.P.C. Harghita Centrul de plasament Bilbor, Centrul Școlar pentru Educație Inclusivă Bilbor, Asociația Învățătorilor Harghiteni, sub purtarea de grijă a lui Dumnezeu și binecuvântarea Episcopiei Covasnei și Harghitei, a adunat un număr de peste 160 de copii la poalele munților Călimani, în jurul Parohiei Ortodoxe Bilbor.
Plini de credință și dorință de cunoaștere, tineri cu vârstele între 6 și 18 ani au fost coordonați de grupul de 15 voluntari, membrii ai Asociațiilor Studențești Creștine din Iași, sub directa îndrumare a teologului Marian Dumitru Rugină, cărora s-au adăugat tineri și tinere, elevi și studenți – voluntari din Corbu, Bilbor și Gheorgheni.
În cadrul perioadei 17.08.2017-22.08.2017, beneficiarii proiectului s-au putut bucura de un program variat, cuprinzând jocuri formative, și de echipă, ateliere tematice și work-shopuri, toate activitățile fiind concentrate pe necesitatea redescoperirii tradițiilor și obiceiurilor ortodoxe, prin credință și ajutorarea semenilor, precum și cunoașterea personală.
Elemente psiho-pedagogice, precum team building-ul, sau brain-storming-ul au făcut din timpul petrecut un timp câștigat pentru Hristos și Sfânta Sa Biserică, a cărora mădulare suntem fiecare în parte.
Toate activitățile au avut și o parte de formare duhovnicească, făcând din cei prezenți, mici credincioși activi ai comunităților euharistice din care fac parte. Drept urmare, aceștia s-au spovedit în această perioadă, iar în data de 22 august 2017, s-au împărtășit la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de un sobor de preoți, în Biserica Parohială Bilbor, sub protia delegatului pentru acest eveniment, al Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a Preasfințitului Părinte Ignatie Mureșanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, fiu al satului.
Acesta la momentul rânduit pentru cuvântul de învățătură a realizat un moment catehetic interactiv, în care prin întrebări și răspunsuri i-a învățat pe micii credincioși despre importanța cunoașterii locului unde sălășluiește Dumnezeu: în inimi, în minte și-n grai- adică omul întreg și în Sfânta Biserică și-n icoane, în semeni, și-n părinți, în toată fapta și purtarea noastră cea bună. A explicat și rostul Sfintei Împărtășanii în viața noastră, a credincioșilor, ca unii ce trăim în și prin Hristos.
A urmat din partea Centrului Eparhial, prin delegatul rânduit, Inspectorul pentru Cateheză și Activități cu tineretul, oferirea de Diplome de Excelență ostenitorilor acestei Tabere, precum și adresarea unui cuvânt de binecuvântare din partea Ierarhului locului, tuturor celor care s-au jertfit pentru bunul mers al organizării acestei Tabere duhovnicești.
Fiecare participant a primit din partea Parohiei o Diplomă de Participare, spre aducere aminte de aceste frumoase momente ale copilăriei lor.
Răspunsurile la strană au fost date de tinerii participanți la această tabără, care în decursul unei săptămâni au fost învățați de voluntari cântarea bisericească liturgică.
Fie ca Bunul dumnezeu să răsplătească organizatorilor și ostenitorilor și chipul lucrării acestora să devină pildă și lumină de urmat pentru toți cei dornici de Hristos.