Duminică, 1 septembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a sfințit biserica Mănăstirii Calapodești, aflată sub ocrotirea Sfântului Cuvios Antipa Athonitul și a Sfinților Români.

Ziua a debutat într-o atmosferă de aleasă bucurie duhovniceasă cu săvârșirea Sfintei Liturghii, sub protia Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, alături de părintele arhimandrit Nicolae Dănilă, exarhul mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, de părintele protopop, Alexandru Grigoraș, Protopopiatul Sascut și de 53 de preoți și diaconi. În cadrul slujbei a fost săvărșită o hirotonie întru preot a tânărului Bogdan Mihai Bourici pe seama Parohiei Rădoaia, Protopopiatul Sascut, precum și hirotonia întru diacon a lui Cristian Știubei, pe seama Mănăstirii „Sfântul Antipa de la Calapodești”. Evenimentul duhovnicesc a continuat prin slujba de sfințire a bisericii Mănăstirii Calapodești, săvărșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, urmat de un cuvânt de învățătură al Înaltpreasfinției Sale cu privire la însemnătatea Sfântului Antipa de la Calapodești:

„Un Sfânt drag nouă tuturor a plecat către veșnicia lui Dumnezeu din ținutul acesta frumos, apparent sărac pentru unii, dar bogat sufletește și împodobit prin oamenii harnici și temători de Dumnezeu. Astăzi, dumneavoastră împreună cu preoții din această zonă țineți candela aprinsă asemenea înaintașilor acestor meleaguri, venind mereu în zi de sărbătoare să aduceți slavă Domnului. Vă felicit pentru bucuria cu care ați venit la această adunare de astăzi, în cadrul căreia se regăsesc pelerini din toate părțile Moldovei și chiar de mai departe, pașii lor fiind îndreptați de îngeri către acest așezământ și mă rog lui Dumnezeu să vă răsplătească fiecăruia în funcție de osteneala și devotamentul vostru. În mod solemn, mulțumesc Preasfințitului Andrei, care a lăsat credincioșii săi din mijlocul țării, pentru a putea fi prezent astăzi alături de noi. În ceea ce privește locul acesta, mă bucur că înflorește, deși mărturisesc că la început eram sceptic cu privire la creearea acestei mănăstiri, care a trecut de mai multe ori prin cruce și observ cu bucurie astăzi cum dăinuie sub veșnica purtare de grijă a lui Dumnezeu. În ziua Învierii, duminica, am venit cu toții să dăm mărturie la săvârșirea slujbei de târnosire a bisericii și pentru acest lucru îi mulțumesc Bunului Dumnezeu, părintelui stareț și tuturor celor ce au sprijinit această lucrare frumoasă, care se dorește a fi un loc de pelerinaj și mângâiere pentru cei de mâine, asemenea Bisericii „Sfinții Arhangheli”, unde a fost botezat Sfântul Antipa și unde tatăl său, diaconul Gheorghe a fost slujitor”.

De asemenea, părintele protosinghel Calinic Corceag, starețul Mănăstirii Calapodești a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru toată dragostea și sprijinul în construirea bisericii așezământului monahal de la Calapodești:

„Înaltpreasfinția Voastră, ați declarat zilele de 31 august și 1 septembrie drept „Zilele Sfântului Antipa de la Calapodești” și am putea spune că acestea au fost alese în mod proniator deoarece pe data de 1 septembrie 1997, consiliul eparhial solicita Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române înființarea unei mănăstiri de călugări, în locul care l-a dat Bisericii noastre pe Sfântul Antipa de la Calapodești, ca semn de adâncă evlavie și pioasă cinstire pe care o au credincioșii din această eparhie față de acest Sfânt din neamul nostru. Astăzi, la 27 de ani de la înființarea acestei mănăstiri, s-a sfințit această biserică închinată acestui mare Sfânt al Bisericii noastre, a cărui cinstire s-a extins în toată ortodoxia”.

La finalul evenimentului, ca semn de recunoștință pentru lucrările necesare construirii bisericii așezământului monahal de la Calapodești, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a înmânat o serie de disctincții autorităților central și locale, distincția eparhială „Crucea Țării de Jos” părintelui protosinghel Calinic Corceag, starețul Mănăstirii Calapodești, iar părintele ieromonah Fanurie Atomei, slujitor în cadrul mănăstirii, a primit rangul onorific de protosinghel. 

Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Parohiei Lazaret, din Bacău.

1 Septembrie, Începutul anului bisericesc 

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte începutul anului bisericesc la data de 1 septembrie. Evenimentul are o semnificaţie specială faţă de celelalte sărbători din calendarul creştin întrucât, potrivit scrierilor Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe, o serie de evenimente relatate în Vechiul Testament au loc în această lună (crearea lumii, încetarea potopului, coborârea lui Moise de pe Muntele Sinai împreună cu tablele legii, construirea cortului mărturiei, vestea zămislirii Sfântului Ioan Botezătorul, precum și obligația evreilor de a merge la templu o dată pe an la Ierusalim).

***

La data de 1 septembrie 1997 s-a consfințit în acte înființarea acestui așezământ monahal „ cu statut de mănăstire de călugări. În data de 25 iunie 2006, s-a pus piatra de temelie pentru zidirea unui nou lăcaș de cult închinat „Tuturor Sfinților” și „Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești”. Biserica ridicată în stil ștefanian, cu plan trilobat și turlă pe naos, este în suprafață totală de 267 m², iar înălțimea maximă de 21, 45 m. Este așezată pe o fundație de beton de tip bloc, având cuzineți de beton armat la o adâncime de 2,2 m. Sub stâlpii de rezistență fiind legată cu fundații continue, zidul din cărămidă, planșeul din beton armat, șarpanta clasică din lemn de rășinoase cu învelitoare din tablă de cupru în mai multe ape, și pardoseala din marmură dau lăcașului de cult armonie și eleganță. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, spre sfârșitul anului 2019, de la Schitul Sihăstria Crucii, au fost transferați doi ieromonahi, Calinic Corceag și Spiridon Profir, în vederea revigorării vieții duhovnicești din această mănăstire. Sub coordonarea acestora, lucrările au continuat cu pictura în tehnica fresco de către pictorii bisericești Ilie Caliniuc și Emanuel Tofan. Biserica mănăstirii a fost înfrumusețată cu icoane, podoabe și obiecte de cult.

Constantin Răzvan Popovici

Sursă: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului