În Duminica a XXVI-a după Rusalii, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi la Mănăstirea „Schimbarea la Față” din Sita Buzăului.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți Preasfinția Sa a spus: „Prima sărbătoarea din Postul Nașterii Domnului. Prezentarea Fecioarei Maria din Nazaret la Templul din Ierusalim, este vorba de Templul reconstruit în vremea lui Zorobabel. Arhiereu în vremea intrării Fecioarei în Templu era Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. Evenimentul s-a petrecut în urma făgăduinței Sfinților Părinți Ioachim și Ana. Să împlinească cu fapta ceea ce au făgăduit cu cuvântul, pentru că Dumnezeu ia: „Bucurat de izbăvirea Sa” (1 Regi, 2;1). Copila Maria în vârstă de 3 ani a fost dusă în incinta Sfântă a Templului. Conținutul iconografic al Sfintelor Slujbe face referiri în mod deosebit despre ce se spune în Evanghelia de la Luca. Părinții Ioachim și Ana au afierosit-o lui Dumnezeu – Cerului: „Tu ai fost aleasă, Cerului mireasă”. Drumul de la Nazaret la Ierusalim a fost impresionant, distanța de 150 de km l-au parcurs în 3 zile. Grupul procesional a fost format din părinții Născătoarei de Dumnezeu și din fecioare care erau îmbrăcate în ținută regală de nuntă. Acest ceremonial s-a alcătuit pentru a nu-i părea rău Fecioarei după ce lasă în urma ei și cumva inima ei mergând pe cale să se lipească de vreun lucru străin Templului. Ajunsă la Templu copila Maria a urcat singură fără oprire cele 15 trepte care duceau la ușa de intrare. Astfel a dobândit ea curățirea, iluminarea și unirea ei cu Dumnezeu. Astfel a fost dusă Fecioara în Templul Domnului unde a rămas până la vârsta de 15 ani avându-l alături pe Arhanghelul Gavriil care o hrănea cu pâine îngerească și a pregătit-o pentru înalta chemare rânduită de Dumnezeu. Intrarea Maicii Domnului în Templu anticipează intrarea noastră în Sfânta Biserică prin Sfintele Taine și definirea noastră ca persoane chemate să fim în permanentă comuniune și comunicare cu Dumnezeu cel milostiv și iubitor de oameni”.
În cadrul Sfintei Liturghii Rasoforele Onisima și Timoteia au depus voturile monahale. Răspunsurile la strană au fost date de viețuitoarele Sfintei Mănăstiri.
© Episcopia Covasnei și Harghitei / Alexandru Moroianu