Construită în perioada interbelică și sfințită de vrednicul de pomenire Nicolae Bălan, Mitropolitul Ardealului, în anul 1936, biserica comunității euharistice din reședința județului Harghita, a fost așezată încă dintru început sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, cunoscut ca dreptar al credinței și chip blândeților.
Începând cu anul 1994, odată cu înființarea Episcopiei Covasnei și Harghitei, locașul de cult a fost înălțat la statutul de Catedrală Episcopală.
Astăzi, 06 Decembrie, în ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, Preasfințitul Părinte Andrei, Chiriarhul Eparhiei Covasnei și Harghitei împreună cu Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, au slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarhi Nicolae” și „Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc.
În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Sebastian a amintit o serie de aspecte din viața Sfântului Ierarh Nicolae, spunând: „Sărbătorim astăzi pe unul dintre cei mai cunoscuți sfinți ai Bisericii noastre, pe Sfântul Ierarh Nicolae, născut în Asia Mică, în secolul al III-lea, fiul lui Teofan și al Nonei părinți binecredincioși, care i-au dat o educație aleasă, încât Nicolae încă de mic a fost remarcat de unchiul său, pe nume tot Nicolae, pentru evlavia sa față de cele sfinte, pentru dragostea sa de sfânta biserică, pentru dorința de a posti, de a se ruga”.
Râvna Sfântului Nicolae îi aduce repede aprecierea semenilor și revărsarea harului lui Dumnezeu: „A urcat treptele slujirii, diacon și după aceea preot și merită să amintim felul în care a fost ales arhiereu, nu prin voința oamenilor, ci prin voința lui Dumnezeu”.
În tradiția bisericii Greciei, Sfântul este considerat patronul marinarilor, apărându-i pe toți cei care călătoresc pe mare: „Dorind odată să călătorească din patria sa către Țara Sfântă, pentru a se închina și el la Sfintele locuri, a luat o corabie, numai că așa cum se mai întâmplă, marea s-a tulburat și s-au pornit vânturi și valuri, făcând ca cei aflați pe corabie să fie în mare pericol. Unul dintre ei, urcându-se pe catarg, după obiceiul corăbierilor, clătinându-se, a căzut, murind. Atunci au venit toți corăbierii și-l rugau pe Sfântul Nicolae, pentru că-l știau ca unul care are trecere înaintea lui Dumnezeu, ca să potolească marea și vânturile, ca să scape nevătămați. Rugându-se Sfântul, s-a potolit îndată furtuna, și făcând rugăciuni l-a înviat pe cel care căzuse mort, de pe catarg”.
La finalul Sfintei Liturghii chiriarhul Eparhiei Covasnei și Harghitei, mulțumind Preasfințitului Părinte Sebastian, pentru împreună slujire, a adresat arhiereasca sa binecuvântare clerului și poporului prezent, autorităților statului prezente la acest ales praznic, precum și conducătorilor structurilor militarizate din teritoriu.
Pentru râvna dovedită și frumoasa lucrare desfășurată spre înfrumusețarea mai multor locașuri de cult din eparhie cu mobilier bisericesc, Domnul Nicu Boiciuc a fost distins cu „Ordinul Mărturisitorii Credinței Străbune” pentru mireni, în semn de apreciere și spre sporirea lucrării bineplăcute lui Dumnezeu și oamenilor.
Toți cei prezenți astăzi la hramul Catedralei Episcopale au putut să se închine la racla care păstrează o părticică din Sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae.
Răspunsurile Liturgice au fost oferite de corala „Pocrov” a Catedralei Eparhiale, iar Colindul cel sfânt și bun a fost adus de două grupuri de elevi: de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc, sub conducerea doamnei profesoare Loredana Bijec și de la Școala Gimnazială din Livezi, conduși de doamna profesoară Aurelia Suciu.