În perioada 27-31 iulie 2016, s-a desfășurat la Sibiu „Olimpiada de Meșteșuguri Artistice Tradiționale”, faza națională, ediția XXI, organizată de Complexul Național Muzeal ASTRA, sub auspiciile Ministerului Educației și Cercetării Științifice, Inspectoratului Școlar al județului Sibiu, fiind cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Scopul acestei acțiuni este de a conștientiza populația școlară asupra valorilor perene ale culturii și civilizației populare, de a dezvolta talentul și aptitudinile celor care, cu pasiune, se apleacă asupra acelor valori, urmărind dezvoltarea abilităților practice de a produce valori de artă populară autentică. Prin olimpiadă s-a asigurat, sub îndrumarea celor mai buni specialiști din țară (teoreticieni și practicieni) un stagiu pentru perfecționarea deprinderilor și aprofundarea cunoștințelor cu caracter general- teoretic privind istoricul artei populare din România, specificul etno-cultural al diferitelor zone etnografice, evoluția genurilor de creație în plan istoric sau mutațiile contemporane, utilizându-se întregul patrimoniu al muzeului, ca sursă de documentare.
Au participat copii cu vârste între 6-18 ani, din cele 41 de județe ale țării, care provin din mediul rural, ateliere individuale, membri ai cercurilor de profil de artă populară, din școli sau cluburi ale elevilor, din mediul rural sau urban și care se manifestă, prin instrucția și educația primite în familie sau la școală, ca adevărați creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meșteșugului artistic tradițional și al specificului artizanal din satul de origine, având calitățile de manualitate, dexteritate tehnică și simț artistic propriu unui artist autentic.
Din județul Harghita au participat 13 elevi, dintre care: 4 elevi de la Centrul Cultural „Miron Cristea” , Miercurea-Ciuc, 1 elev de la Liceul „Miron Cristea” , Subcetate, 1 elev de la Liceul „Sfântul Nicolae”, Gheorgheni, 1 elev de la Școala Gimnazială Tulgheș, iar ceilalți 6 elevi provin din zona Odorhei. Elevii au fost însoțiți, pentru a doua oară consecutiv, de către domnul profesor Ciudin Lucian, de la Școala Gimnazială „Geo Bogza” din Bălan și de către doamna profesoară Ban Erzsébet, de la Cubul Copiilor Cimbora, Odorheiu-Secuiesc.
Toți elevii echipajului Harghita au fost premiați după cum urmează:
Premiul I – Istrate Teodora (încondeiat ouă), instructor Nicoleta Pîrvu;
Premiul II – Dobrean Andreea ( pictură pe sticlă), instructor Dragoș Cojocar;
Premiul III – Nechita Dorina ( pictură pe sticlă), instructor Angelica Oltean;
Premiul III – Ionaș Andreea ( pictură pe sticlă), instructor Tănase Vasile;
Premiul III – Pîrvu Maria (încondeiat ouă), instructor Nicoleta Pîrvu;
Premiul III – Nan Daria, ( pictură pe sticlă), instructor Nan Cosmina;
Premiul III – Apreotesei Lucian ( pictură pe sticlă), instructor Angelica Oltean.
Elevii premiați au fost recompensați cu materiale de specialitate, cărți, diplome, CD-uri, DVD-uri și locurile I și II cu bani. Pe lângă activitățile de concurs, elevii au putut asista și la un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Dumbrăvița, Poplaca, jud. Sibiu, Ansamblul Veselijah, Asociația Elijah, Hosman, jud. Sibiu și Ansamblul Cibinul, Palatul Copiilor Sibiu.
Menționăm de asemenea că au fost invitați și reprezentanți ai Republicii Populare Chineze, Republicii Bulgare și Republicii Moldova.
Prof. Religie Ciudin Lucian