În această Duminică, numită a Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Andrei, Ierarhul Episcopiei Covasnei și Harghitei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, la Mănăstirea ,,Acoperământul Maicii Domnului” și ,,Sfinții Români” din Mărcuș, județul Covasna.

La chinonic, Preasfințitul Părinte Nicodim a rostit un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți: „În prima duminică după Rusalii, i-am cinstit pe toți sfinții care au dus o viață bineplăcută lui Dumnezeu. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe române a hotărât în ședința sa de lucru, din data de 20 Iunie 1992, să instituie o zi specială pentru pomenirea sfinților români, astfel Duminica a doua după Rusalii, este numită Duminica Sfinților Români. Cunoscând nevoința, răbdarea și nevoințele duhovnicești ale Sfinților Români, fiecare dintre noi, creștinii, învățăm cum să ne rugăm în chip bineplăcut lui Dumnezeu, cum să ne luptăm cu patimile și să ieșim biruitori din războiul nevăzut, pentru a fi cu adevărat urmași și ucenici ai Domnului nostru Iisus Hristos. Astfel urmând calea Sfinților Români, îi cinstim pe cei care s-au jertfit pentru mărturisea evangheliei, pentru slava Sfintei Treimi. Sfântul Evanghelist Matei ne oferă pildă de viețuire și ne îndeamnă prin cuvintele:„ Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, așa încât să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri” (Matei 5, 16). Puterea harului Duhului Sfânt face ca omul evlavios să sporească în iubirea față de Dumnezeu și de semeni. Este de datoria fiecărui român să urmeze pilda sfinților prăznuiți astăzi, cum ne îndeamnă Sfântul Apostol Pavel: „Aduceți-vă aminte de mai marii voștrii care au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu, priviți cu luare aminte cum și-au săvârșit viața și urmațile credința” (Evrei 13, 7). Să ne ajute Dumnezeu să sporim duhovnicește și să avem parte de Împărăția lui Dumnezeu. ”

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Episcopul locului a oferit ctitorilor și binefăcătorilor, în urma sprijinului oferit, distincția Ordinul Eparhial ,,Mărturisitorii credinței străbune” pentru mireni.

Preasfințitul Părinte Andrei a subliniat, în cuvântul de învățătură, adresat după otpustul Sfintei Liturghii, două dintre condițiile sfințeniei: ,,Prima condiție este mărturisirea credinței, iar a doua este să îți iei crucea și să îi urmezi lui Hristos. Bogăția și frumusețea sunt trecătoare, slava și mândria toate le întâmpină boala, dar unirea cu Hristos ne dăruiește viața cea veșnică. Să o rugăm pe Maica Domnului să mijlocească la Fiul Său și toți sfinții români la Tronul Dumnezeiesc, pentru a noastră mântuire și pentru iertarea păcatelor noastre.”

De asemenea, cei doi ierarhi au sfințit cu apă sfințită și untdelemn sfințit aghiasmatarul frumos amenajat la intrarea în incinta Sfintei Mănăstiri. 

Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de studenți teologi din Huși.


© Episcopia Covasnei și Harghitei / Arhid. Alexandru Moroianu