În Duminica a 7-a după Paști, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Episcopală „Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din Miercurea Ciuc.
Înainte de otpustul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a rostit un bogat cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți: „Evanghelia de astăzi este un crâmpei dintr-o rugăciune pe care a rostit-o Mântuitorul Hristos cu foarte puțin timp înainte de Sfintele Sale Pătimiri. S-a rugat pentru Sine, pentru apostoli și pentru lumea care o să creadă în El prin cuvântul Său. Aceasta este cunoscută sub denumirea de Rugăciunea Arhierească sau testamentul spiritual al lui Iisus. În Joia cea Mare, printre altele, Mântuitorul Le-a vorbit apostolilor despre Duhul Sfânt, venirea Lui în lume și despre rolul acestuia, despre relația Lui cu Tatăl în calitatea Lui de Om adevărat și Dumnezeu adevărat. Știind că a venit ceasul Preamăririi Sale prin pătimiri, moarte și înviere, Iisus înalță o rugăciune pentru Sine, apoi pentru apostoli ca să fie în unitate și pentru lume. În această rugăciune, Hristos vorbește pentru prima dată despre viața veșnică, ce înseamnă şi în ce constă aceasta. Spre ea ne îndreptăm toți, indiferent că ne place sau nu, vrem sau nu, credem sau nu, acceptăm sau nu, indiferent de credincios sau necredincios. Viața veșnică nu o să însemne același lucru pentru fiecare dintre noi. Pentru cei care L-au urmat pe pământ pe Dumnezeu va fi o comuniune cu El, iar pentru cei care nu L-au urmat, veșnicul regret.
În ce constă viața cea veșnică? Aceasta nu este o metaforă ci este o realitate, ea constă în cunoașterea și recunoașterea în Dumnezeu Tatăl, ca singurul Dumnezeu adevărat și a lui Iisus Hristos ca Fiul Său trimis pe pământ. Avem două moduri de cunoaștere a lui Dumnezeu: pe cale naturală, cu ajutorul minții, pe cale rațională şi al doilea mod, pe cale supranaturală, prin cuvântul evangheliei, prin cuvântul revelației. Pentru a-L cunoaşte pe Dumnezeu este nevoie de multă credință! Împrejurările concrete ale vieții ne arată că pe Dumnezeu îl cunoști în necaz, în suferință și în clipe grele. ,,În necazul meu către Domnul am strigat și El m-a auzit” (Psalmul 119, 11). Pe Dumnezeu nu îl poți cunoaște decât în stare de smerenie.”
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe diaconul Bucur Valentin Ionuț pe seama Parohiei Joseni, Protopopiatul Miercurea Ciuc și întru diacon pe tânărul Voaideș Emilian.
Foto credit: Episcopia Covasnei și Harghitei / Arhid. Alexandru Moroianu