În zilele de 20 și 21 mai 2017, în București, pe Colina Bucuriei au avut loc evenimentele prilejuite de Hramul Istoric al Catedralei Patriarhale, festivități marcate și de premierea elevilor câștigători ai concursului național „Icoana și Școala Mărturisirii”-2017, în contextul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.
Delegația câștigătoare a Episcopiei Covasnei și Harghitei a fost formată din Pr.Axinioaie Ioan, de la Parohia „Schimbarea la față”, Odorheiu Secuiesc II, Protopopiatul Miercurea Ciuc, și eleva Ailincăi Paula de la Liceul Marin Preda din Odorheiu Secuiesc, clasa a X-a.
Părintele Axintioaie a amintit despre bucuria întâlnirii cu Sfinții în Bisericile Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și despre emoția sfântă a unui eveniment de această natură : „Cu această ocazie, în seara zilei de 20 mai am fost primiți la Seminarul Teologic Sfântul Nifon din București, urmând ca apoi să vizităm Catedrala Patriarhală, unde ne-am închinat la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov, Sfântului Nectarie de la Eghina, Sfântului Efrem cel Nou și la o părticică din moaștele Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare.
Apoi, sub îndrumarea unui ghid, am vizitat Palatul Patriarhiei și muzeul de obiecte bisericești și lucrări de artă valoroase, aflat în incinta acestuia.
Ziua premierii a fost încărcată de emoție în așteptarea Prea Fericitului Patriarh Daniel, care ne-a tâlcuit în cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii pericopa evanghelică a orbului din naștere, unde a vorbit despre cauza și rolul suferinței în lume, despre valoarea credinței, iar apoi făcând legătura între Apostolul care s-a citit la Sfânta Liturghie, despre convertirea Sfântului Apostol Pavel de pe drumul Damascului, și convertirea la creștinism a Împăratului Constantin cel Mare, în urma arătării semnului Sfintei Cruci pe cer, în urma căruia a învins în lupta cu adversarul său Maxențiu. Ambii au devenit apoi mari propovăduitori ai evangheliei lui Hristos, Sfântul Apostol Pavel prin cuvânt, iar Sfântul Constantin cel Mare și mama sa Elena, prin zidirea de Biserici, și prin avantajele acordate creștinismului.
La finalul Sfintei Liturghii, Prea Fericitul Părinte Patriarh i-a felicitat și premiat pe toți concurenții și profesorii coordonatori care au participat la concursul național „Icoana și școala mărturisirii”.
Pentru noi, acest concurs a însemnat o etapă importantă în procesul educației religioase, pentru că prin icoana Sfântului Apostol Pavel, și prin scrisoarea către Dumnezeu a elevei Ailincăi Paula, se observă trăirea religioasă a elevului în școala zilelor noastre și necesitatea conlucrării active dintre Biserică și școală în formarea de suflete, care să devină membrii activi ai trupului lui Hristos în școală și societate.”
Eleva câștigătoare a mărturisit de asemenea importanța acestui eveniment pentru sine, dar și pentru prieteni, familie și profesori, cărora va urma să le povestească cu multă bucurie despre viața tânărului în Biserică: „Pentru mine această experiență a avut o valoare sentimentală importantă. Mi-am dat seama de anumite lucruri și mi s-au consolidat și alte informații pe care probabil le aveam în minte ca o schiță. Mi-a plăcut foarte mult vizita pe care am făcut-o Palatului Patriarhiei. În urma acestei experiențe am rămas și cu o prietenă nouă, Ioana și cu gândul că aș putea să mai pictez icoane și să mă dezvolt pe acest plan. Am petrecut mai mult timp cu părintele Ioan și am învățat destul de multe lucruri legate de credința mea. Aș repeta această activitate cu cel mai mare drag!”