Tradiția frumoasă a colindului cel sfânt și bun a răsunat și-n acest an, încă din zorii dimineții, la sediul Centrului Eparhial din Municipiul Miercurea Ciuc, unde Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a primit cetele de colindători venite spre a vesti vestea cea mare a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.

Vocile cele pline de credință ale grupurilor de colindători au umplut de bucurie duhovnicească inima chiriarhului, a obștii monahale de la Mănăstirea „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Acoperământul Maicii Domnului” din cadrul Centrului Eparhial, precum și a consilierilor eparhiali. Vestea cea bună a fost adusă de către următoarele cete de colindători, grupuri de elevi și dascăli de la: Liceul Teoretic „O.C.Tăslăoanu” din Toplița, Școala Gimnazială „Teodor Chindea” din Voșlăbeni; grupul alcătuit din o parte a preoților din Protopopiatul Sfântu Gheorghe, precum și ceata de colindători de la Parohia Târgu Secuiesc II.

Devenită deja o frumoasă tradiție, Preasfinția Sa a primit astăzi și corurile Unităților militarizate din municipiul Miercurea Ciuc, prilej cu care le-a adresat celor prezenți un bogat cuvânt de învățătură privind istoria și importanța păstrării nealterate a valorilor identitare ale poporului nostru românesc:

Colindatul. Manifestare a credinței”:

„În  antichitate, latinii aveau o sărbătoare a „Kalendelor”, a primei zile a fiecărei luni a anului, numită „festum Kalandarusa”.  În această zi se făceau plățile, se achitau datoriile, adică se ofereau și se primeau bani. Astfel calendarele romane au inspirat ideea de a dărui, care s-a asociat în timp, cu bucuria darurilor oferite de Sărbătorile Împărătești ale Domnului Iisus Hristos.

Dincolo de această veche rădăcină lexicală, colindele românești exprimă un conținut nou și anume, credința în Întruparea și Nașterea ca om a Fiului veșnic al lui Dumnezeu de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria, adică Nașterea Domnului Iisus Hristos.

Colindele românești au fost create de oameni credincioși și talentați, din popor, ca urmare a studierii Sfintelor Evanghelii și ascultarea cântărilor liturgice din Sfânta Biserică. Ele exprimă într-o formă poetică simplă, populară, lumina și bucuria sărbătorii nașterii lui Hristos, fiind cântate mai ales în perioada premergătoare Crăciunului începând cu sărbătoarea „Intrării Maicii Domnului în Biserică”, 21 Noiembrie.

Colindele românești sunt așadar, creații folclorice inspirate din Cuvintele Sfintei Scripturi, care descriu evenimentul istoric al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Tradiția colindatului la poporul român este străveche, împletindu-se cu etnogeneza și creștinarea acestuia ca popor nou în istorie, format din geto-daci și romani. Chiar dacă nu se poate da cu precizie apariția acestei datini, conținutul poetico-literar al multor colinde indică faptul că rădăcinile lor coboară până în secolul I, în vremea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, cel care a propovăduit Evanghelia pe teritoriul Sciției Mici, Dobrogea de astăzi și a rămas patronul spiritual al poporului român.

Colindul este sfânt, curat și bun, deoarece este inspirat din Sfintele Scripturi și din tradiția sfântă a Bisericii, fiind vestit cu credință și voioșie de către colindători, așa cum ați procedat și frățiile voastre.

Colindul este și o formă de propovăduire, plină de bucurie prin care sunt vestite credința, nădejdea și dragostea, nu doar ca virtuți dobândite jertfelnic, ci mai ales ca daruri harice ale lui Dumnezeu întrupat pentru oameni.

Colindele se cântă în cor, exprimând comuniunea în credință și mărturisire. Din miezul cântării lor se aude de peste timp și glasul strămoșilor, ca într-o comuniune neîntreruptă în spațiul credinței și al tradiției vii de-a lungul veacurilor.

Crăciunul ne îndeamnă să cultivăm frumoasa tradiție a colindatului, prin care să devenim toți vestitori ai Nașterii lui Hristos, pentru a spori bucuria în familie, în Biserică și în societate, într-o vreme când societatea secularizată devine tot mai lipsită de comuniune.

În încheiere îi felicităm pe toți participanți și organizatorii acestui „Concert tradițional de colinde” și vă binecuvântăm pe toți, dorindu-vă Sărbători fericite, cu sănătate și bucurie sfântă. La mulți și fericiți ani!”

Andrei,

Episcopul Covasnei și Harghitei

© Episcopia Covasnei și Harghitei