În Duminica a 5-a după Rusalii, Mănăstirea din Comandău județul Covasna, care poartă hramul „Icoana Prodromița” a îmbrăcat haină de sărbătoare. Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit înconjurat de un sobor de preoți și diaconi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară al mănăstirii.
Înainte de începerea Dumnezeieștii Liturghii Preasfinția Sa a binecuvântat și sfințit o copie a icoanei Maicii Domnului Prodromița din Sfântul Munte Athos pictată în atelierul de pictură de la Centrul Eparhial din Miercurea Ciuc.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Preasfinția Sa a rostit: „Ținutul Gadara face parte din cele 10 orașe din Decapole. Era dincolo de Marea Galileei în partea de nord-est. Trecerea prin Decapole era cu multe peripeții. Singurul motiv pentru care a venit Mântuitorul Iisus Hristos în Gadara este izgonirea demonilor din cei doi demonizați. Demonizații L-au întâmpinat, L-au recunoscut ca Fiu al lui Dumnezeu și L-au rugat să respecte rânduiala judecății de apoi. „Ce-ai Tu cu noi Iisuse? Fiul lui Dumnezeu. Ai venit aici mai înainte de vreme ca să ne chinuiești?”. (Matei 8; 29) Adică ai venit înainte de Judecata de Apoi? L-a rugămintea demonilor ei intră în turma de porci. Creșterea porcilor era interzisă în Legea Mozaică, ei comercializau porcii, iar Dumnezeu Omul le face o imensă pagubă materială. Diavolul este viclean pentru că au copleșit acest ținut al Gadarei. Demonul nu este mai mare decât Dumnezeu. De aceea ei acceptă să se înece în mare. După ce Iisus face minunea vindecării, locuitorii cetății Gadara îl roagă să plece de la ei. De frică să nu le descopere și alte păcate. Mântuitorul Iisus Hristos nu vorbește nimic cu ei ci face ascultare ieșind din hotarele lor și intrând în corabie a trecut lacul Ghenizaret și a venit în Cetatea Sa, Capernaum. În locul său a rămas să propovăduiască oamenii eliberați de demoni și păzitorii turmei. Din Evanghelia de astăzi învățăm că diavolul atrage prin patimile care ne macină și rod la temelia sufletului.
Cinstirea Icoanei Prodromița la Mănăstirea de la Comandău ne arată calea scurtă între cer și pământ. Ea întreține dialogul între Dumnezeu și om. Înainte mergătoarea a fost pictată în data de 29 Mai 1863 de pictorul Iordache Nicolau din Iași la rugămintea părinților Nifon și Nectarie, viețuitori în Sfântul Munte al Atonului. Ea unește grădina Maicii Domnului din Athos și grădina Maicii Domnului din România, așa cum s-a arătat Maica Domnului Sfântului Iosif de la Bisericani – Neamț și a numit acest pământ binecuvântat, grădina Ei.”
Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de teologi de la Facultatea de Teologie „Iustinian Patriarhul” din București.