Catapeteasma Catedralei Mântuirii Neamului, realizată în întregime în tehnica mozaic, este unică în toată lumea ortodoxă prin dimensiunile ei impresionante: 23m lățime si 18m înălțime.
La începutul lunii ianuarie a acestui an a avut loc un concurs de selecție a echipei care va realiza catapeteasma catedralei. Prin urmare, proiectul a fost încredințat pictorului Daniel Codrescu și echipei sale, informează Trinitas Tv.
Inițial pictorul gândise ancadramente de marmură pentru fiecare icoană mare, dar din cauza faptului că greutatea materialului ar fi putut afecta structura de rezistență a catapetesmei, proiectul a fost refăcut.
„Am ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi ca această catapeteasmă să fie realizată integral din mozaic. Acesta a fost un punct esențial în care am regândit toată ideea inițială, dar păstrând iconografia și elementele la care deja ajunsesem” a spus coordonatorul lucrării, Daniel Codrescu.
Opțiunea între frescă și mozaic a fost posibilă, explică pictorul Daniel, „datorită rezistenței în timp mult mai ridicate a mozaicului și în special pentru că plasticitatea acestuia este mult mai generoasă, este mult mai enigmatic și mistic și se pretează foarte bine pentru ceea ce noi numim icoană ortodoxă”.
Un exemplu al durabilității mozaicului în timp sunt exemplarele din Ravena care se prezintă în stare intactă după 1500 de ani.
Echipa care s-a ocupat de proiect a fost împărțită în două grupe: prima s-a ocupat de realizarea mozaicurilor în atelier, iar cea de a doua de montarea acestora pe catapeteasmă.
„Am rămas în atelier cu partea cea mai consistentă a echipei care a lucrat la elementele decoralive, icoanele praznicare” a mărturisit Daniel Codrescu.
Faptul că icoanele realizate în mozaic pe catapeteasmă sunt deosebit de mari, nu i-a oprit pe realizatori să lucreze cu finețea cu care ar fi fost realizată o icoană pictată.
„Icoanele acestea care sunt foarte mari, de dimensiuni neobișnuite și cu toate că sunt foarte mari ele sunt tratate foarte în detaliu”, ele „implică un alt tip de abordare, sunt un fel de micro mozaic”.
Deși la început coordonatorul echipei realizatoare a fost neîncrezător ca va putea finaliza lucrarea la termen a reușit totuși „cu ajutorul lui Dumnezeu și prin rugăciune”, a menționat pictorul coordonator.
În total pentru cei 400 m2 ai catapetesmei s-au folosit 8 tone de mozaic.
Află mai multe despre Catedrala Mântuirii Neamului aici.