În Duminica a 22-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc.

În cuvântul de învățătură adresat bunilor credincioși Preasfinția Sa a spus: „Sfânta Scriptură, Poruncile bisericești cât și tratatele de morală ne pun în față toate păcatele de care un creștin trebuie să se ferească. Există un păcat pe care nu-l găsim în Sfânta Scriptură, doar în tratatele de morală: nesimțirea, păcatul care-l stăpânea pe bogatul din Evanghelia de astăzi. Parabola de astăzi  este istorisirea unui fapt împlinit din fiecare zi, ea are două planuri, pe care îl trăim zilnic și pe cel din viața de Dincolo. Peste cele două personaje din Evanghelia de astăzi, bogatul și săracul a venit moartea care i-a egalizat. Îndată după moarte lucrurile au stat diferit. Bogatul a fost înmormântat, iar sufletul lui Lazăr a fost dus de îngeri în sânul lui Avraam, metaforă pentru Rai. Sânul era poala veșmântului exterior la vechii iudei care acopereau umerii, cele două părți ridicate de jos se încingeau peste mijloc unde mamele își purtau copii. Sân, aproape de piept unde copilul se simte bine. Sufletul omului în sânul lui Avraam se simte bine ocrotit și fericit pentru veșnicie. Bogatul se chinuia în văpaia iadului, l-a recunoscut pe Avraam, nesimțit cum era pe pământ, l-a recunoscut pe Lazăr, el care a trăit toată viața nemilostiv, cerea milă de la Părintele Avraam. Din discuția purtată cu părintele Avraam constatăm că Raiul si Iadul este etern, nu se pot face schimburi. Bogatul se chinuia în Iad, nu din cauza bogăției lui ci pentru că nu a avut milă față de semenul său. Mila are două planuri, sentiment, pe deoparte și act sau acțiune. Sentimentul ți-l exprimi prin cuvânt, îți este milă de cineva , iar actul a face milă cu cineva, sentimentul îl pui în faptă. Înseamnă că ești un om duhovnicesc, om care trăiești în Duhul lui Dumnezeu unde rodește fapta bună. Ați fi milă de cineva ține de psihicul tău, a face milă ține de duh, iar Duhul lui Dumnezeu pe toate le desăvârșește. Din punct de vedere al moralei creștine, mila este fruct al iubirii față de aproapele și față de Dumnezeu”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să se roage Sfântului Andrei Șaguna care de un deceniu este mijlocitor în fața Preasfintei Treimi pentru credincioșii ardeleni.

Răspunsurile la strană au fost date de către corala „Pocrov” a Catedralei Episcopale.

 

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Alexandru Moroianu