Anul 2018 a fost proclamat în Biserica Ortodoxă Română „ An Omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, fapt pentru care, și-n Episcopia Covasnei și Harghitei, încă de la începutul noului an s-au realizat activități în cadrul tuturor sectoarelor de activitate.
Sectorul pentru cateheză și activități cu tineretul din cadrul Eparhiei este unul din aceste departamente.
Pentru a marca importanța acestui an pentru poporul român ortodox de pretutindeni, Preacucernicii Preoți de la Catedrala – Paraclisul Episcopal din municipiul Sfântul Gheorghe, Protopopiatul Sfântu Gheorghe, au gândit un proiect catehetic, care se desfășoară în demisolul locașului de cult, care prin spațiul său deservește Paraclisul „Sfinții români transilvăneni”, și Muzeul Eparhial de artă, carte și obiecte vechi bisericești. Fiind beneficiarii unui spațiu care îmbină istoria cu spiritualitatea, Părinții au vorbit poporului despre Sfintele Taine ale Bisericii și modul în care acestea deși sunt săvârșite pe pământ au ecou în ceruri.
Și-n Parohia Sfântu Gheorghe II și VI au avut loc întâlniri extra-curriculare cu tinerii din parohie, care au vizitat Prima școală românească din localitate, și au învățat frumoase cântări împreună cu Parohii Bisericii.
În cadrul aceluiași Protopopiat s-au desfășurat activități omagiale prilejuite de Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, în cadrul Parohiei Covasna-Stațiune, unde Părintele Paroh a organizat un frumos eveniment de înfrățire între tinerii credincioși din Parohia administrată. De față au fost și părinții acestor tineri, alături de alți numeroși buni credincioși din localitate.
La finalul evenimentului numit „Unirea: Libertate și Unitate”, Parohia a oferit Diploma „de românaș” tuturor beneficiarilor proiectului desfășurat sub egida Proiectului Catehetic Național „Hristos împărtășit copiilor”.
În Protopopiatul Miercurea Ciuc s-au desfășurat activități cu tinerii în patru mari parohii, Bălan I și Bălan II, Gheorgheni II, împreună cu Instituțiile de învățământ din localitățile omonime, precum și Miercurea Ciuc I și III în parteneriat cu Colegiul Național „Octavian Goga”.
Toate acțiunile s-au bucurat de binecuvântarea Ierarhului locului, care a transmis tuturor celor implicați un cuvânt de aleasă prețuire.