Activităţi catehetice în Parohia Corbu I
În Parohia Ortodoxă Corbu I, au loc o serie de manifestări cultural-educative, ca urmare a provocării lansate de Patriarhia Română, în cadrul anului omagial al educaţiei religioase a tineretului ortodox, prin proiectul denumit Biserica şi Şcoala din sufletul meu.
Aşadar grupul catehetic al parohiei, a iniţiat o serie de activităţi pentru a răspunde provocării, printre care enumerăm: Şcoala de colinde în care copiii au învăţat colinde tradiţionale cu care, apoi, au colindat pe la toate casele credincioşilor, în două seri de dinaintea Praznicului Naşterii Domnului, şi la biserică în ziua marelui Praznic. Cu banii adunaţi, grupul catehetic a organizat o tabără de creaţie la Tuşnad, unde, pe lângă creaţiile literare şi artistice specific proiectului, tinerii participanţi la tabără au imaginat şi scris, în colectiv, o piesă de teatru, cu titlul Oul, mielul şi iepuraşul de Paşte, sub îndrumarea doamnei preotese şi profesoare de Arte şi Religie, Mihaela Vatamanu, aşa cum informează şi publicaţia judeţeană Informaţia Harghitei, în numărul din 22 martie 2016.
În perioada ce a urmat, au avut loc întâlniri săptămânale în care s-au distribuit rolurile tinerilor care au şi scris scenariul, şi au început repetiţiile.
Premiera piesei de teatru Oul, mielul şi iepuraşul de Paşte, a avut loc Duminică, 6 martie 2016, în biserica Pogorârea Sfântului Duh din Corbu, după Sfânta Liturghie, cu participarea unui mare număr de credincioşi, ca un omagiu adus mamei, de ziua ei, continuând astfel tradiţia ca în fiecare an, în duminica dintre 1 şi 8 martie să punem în scenă câte un spectacol creştin cu tematică diferită.
Piesa de faţă istoriseşte povestea unui ou roşu, a unui miel şi a unui iepuraş de pluş, care aşteaptă pe raftul unui magazin să fie vânduţi. Clienţii, în loc să fie interesaţi de aceste produse, povestesc despre modul în care ele au apărut în istorie, punând în umbră adevărata serbare, aceea a învierii Domnului. Ascultând discuţiile clienţilor, cele trei produse recunosc faptul că Paştile nu le aparţin şi că ei sunt doar forma comercială a sărbătorii.
Piesa îşi propune să arate lumii care este adevăratul sens al Paştilor. Greşeala intenţionată din titlu (Paşte) este îndreptată într-una din primele replici cu explicaţia termenului şi a sensului de Paşti. O piesă de teatru devine, aşadar, o cateheză artistic despre falsa punere pe tapet a oului, mielului şi în special a iepuraşului, prin replicile personajelor care închipuiesc clienţii magazinului.