În data de 05.martie.2016 în localitatea Toplița, județul Harghita, s-a desfășurat Olimpiada la disciplina Religie Ortodoxă, eveniment care s-a bucurat de prezența a 100 de tineri care învață în Școlile județului Harghita. Locația desemnată pentru a putea fi posibilă această întâlnire a fost Colegiul Național Mihai Eminescu din Toplița.
Fiind vorba de un eveniment de natură religiosă, prezența Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei și Harghitei a fost marcată prin Departamentul pentru cateheză și activități cu tineretul al Eparhiei, alături de organizatorii Olimpiadei, în persoana Inspectorului Școlar Doamna Elena Mândru.
Ziua a debutat prin rostirea rugăciunii Împărate Ceresc de toți membrii participanți, precum și de Doamnele și Domnii Profesori de Religie de pe raza Inspectoratului Școlar Harghita, urmând ca primul cuvânt să fie susținut de Părintele Panciu Laurențiu-Gabriel, Inspector al Centrului Eparhial pe problemele cu catehizarea și Tineretul:,,În primul rând trebuie să vă felicit pentru că reprezentați Școlile voastre la un eveniment înalt, așa cum este o Olimpiadă Județeană, dar mai ales pentru că ați ales disciplina Religie. Această materie pe care o regăsim în programa de învățământ reprezintă defapt trăirea profundă a sufletelor noastre răsfrântă în afară printr-o informație sistematizată în lecții și capitole, dar în esență ea este simțământul profund al ortodoxiei care se regăsește în fiecare dintre noi, în forma cea mai simplă, încă de când ne duceau bunicii la Sfânta Biserică, îmbrăcat în haina cuvintelor înalte, care încearcă să pătrundă Taina Dumnezeirii. Dar, sufletul curat și fără vicleșug al copilului simte și trăiește informația trecându-o prin filtrul său, spre a naște noi Apostoli ai Ortodoxiei. Astăzi voi, cei prezenți, reprezentați pecetea apostoliei, pentru cuvintele de cinste pe care le veți scrie spre slava lui Dumnezeu; sunteți și veți rămâne prin simpla prezență la acest eveniment Apostolii caselor, familiilor și prietenilor frățiilor voastre. În final vă transmit cuvântul de încurajare și binecuvântarea arhierească a Preasfințitului Andrei, Părintele nostru duhovnicesc, dăruindu-vă totodată tuturor celor prezenți, elevi și profesori un dar de suflet din partea Sa, o Iconiță reprezentându-o pe Maica Domnului, spre a vă fi păzitoare și luminătoare în clipele de bucurie, dar și de încercare din viață.”
A urmat un moment organizatoric realizat de Doamna Inspector Școlar Elena Mândru, fiind de asemenea oferite încurajări și cuvinte de încredere din partea domniei sale tuturor celor prezenți.
După desfășurarea sesiunii scrise a urmat deplasarea la Mănăstirea Sfântul Ilie din localitate, unde cei prezenți au fost primiți de Părintele Stareț Arhim.Emilian și felicitați pentru prezența unui număr așa de mare la Olimpiada de Religie, oferindu-li-se o masă caldă. Ziua s-a încheiat într-o notă duhovnicească, deoarece Părintele Stareț a prezentat Istoricul Sfintei Mănăstiri, fiind vizitate Biserica de lemn ctitorie a vrednicului de pomenire Miron Cristea, primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Biserica mare, dar și muzeul mănăstirii.
Pr.Drd.Panciu Laurențiu-Gabriel