Credincioșii din Prejmer, județul Brașov, au participat în număr mare la sfințirea noii biserici din localitate, o sărbătoare aparte intrată în istoria comunității ca o zi în care s-a împlinit un vis al strămoșilor și înaintașilor de a ridica o biserică măreață în centrul localității.
Sfințirea bisericii noi din Prejmer a fost săvârșită în Duminica a patra după Rusalii de un sobor de arhierei, preoți și diaconi condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Alături de IPS Mitropolit Laurențiu s-au aflat Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii. În soborul de preoți s-au aflat aflat decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, vicarul eparhial din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benchea, consilierul cultural eparhial, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul de Săcele și parohul bisericii, Sorin Șerban și numeroși alți slujitori ai sfintelor altare din împrejurimi.
Locașul de cult a primit ca ocrotitori pe Sfinții Trei Ierarhi, pe Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei și pe Sfântul Efrem cel Nou. După târnosirea locașului cu Sfântul și Marele Mir și apă sfințită, a fost sfințită și înveșmântată Sfânta Masă și s-a sfințit catapeteasma și pictura făcută până în prezent.
Credința sutașului
După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie. În cadrul sfintei slujbe diaconul Flaviu Mihai Foica a fost hirotonit preot pentru Parohia Buzăiel, județul Brașov. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de PS Episcop Andrei, care a tâlcuit Evanghelia citită în această duminică.
„Credința sutașului L-a impresionat foarte mult pe Domnul Hristos, Care a mers să-i vindece sluga. Mântuitorul putea să facă această minune a vindecării și de la distanță, dar a mers la casa sa pentru a evidenția credința sutașului, dar și smerenia acestuia”, a subliniat ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe credincioșii, autoritățile locale și toți binefăcătorii locașului de cult.
„Dacă acum aveți locaș de cult sfințit, dumneoavoastră trebuie să fiți o biserică vie și trebuie să veniți aici ca la un izvor dătător de viață. Să mergem la casele noastre plini de bucurie, o bucurie care să nu piară niciodată și pe care să o dăm și altora pentru ca ea să se înmulțească”, a spus Părintele Mitropolit.
Ierarhul i-a oferit părintelui paroh, protopopul Sorin Șerban, distincția „Crucea șaguniană pentru clerici”. De asemenea, Adunarea și Consiliul parohiale au primit acte de cinstire, alături de primarul Todorică-Constantin Șerban și alți binefăcători. Mulțumirile comunității au fost transmise de părintele Sorin Șerban, care a amintit în cuvântul său dorința înaintașilor din Prejmer de a avea o biserică în vatra satului și despre inițiativa de a începe lucrările de zidire în anul 1939. Din nefericire, cel de-al doilea război mondial și regimul communist nu au permis ridicarea locașului de cult, iar lucrările au fost oprite. Abia în anul 1991 acesta au fost reluate, prin eforturile preotului Ioan Popescu, iar acum biserica este în stadiul de finalizare a picturii și a lucrărilor de înfrumusețare.
Cu ocazia sfințirii locașului de cult, comunitatea a primit de la centrul eparhial și un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, iar sărbătoarea s-a încheiat cu momentul de închinare a credincioșilor în Sfântul Altar.
Articol preluat de pe site-ul Mitropoliei Ardealului.