Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființarea Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”, a fost organizată a XXV-a ediție aniversară a Zilelor Andrei Șaguna.
Miercuri, 5 iulie, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din municipiul Sfântu Gheorghe, a fost lansat Buletinului Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna”, nr. 6/2017 și au fost vernisate expozițiile Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna” – 25 de ani în slujba culturii și spiritualității românești din Arcul Intracarpatic și Cărţi apărute la editurile „Eurocarpatica” și „Grai Românesc”.
În ziua de joi, 6 iulie, după de slujba de Te-Deum, oficiată de ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și un sobor de preoți din Eparhia Covasnei și Harghitei, la Catedrala Ortodoxă „Sf. Nicolae” și „Sf. Gheorghe” , Paraclis Episcopal, din Sfântu Gheorghe, s-au desfășurat lucrările conferinței Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna – contemporanul nostru.
Evenimentul a debutat cu binecuvântarea ÎPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, care evocat monumentala personalitate a Sfântului Mare Ierarh Andrei Șaguna, iar PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și domnul Sebastian Cucu, Prefectul Județului Covasna, în calitate de gazde au salutat oaspeții.
Pr. prof. dr. Vasile Oltean, directorul Muzeului „Prima Școală Românească” din Șcheii Brașovului, a prezentat detalii inedite și emoționante legate de vocația de ctitor și bogata moștenire dăruită de Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna.
Momente importante din istoricul, inițiativele și demersurile Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” au fost punctate de av. Ioan Solomon, fost președinte al ligii, dr. Ioan Lăcătușu, directorul științific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita și prof. univ. dr. Aurel Papari, președintele fondator al Fundației și Universității „Andrei Șaguna” din Constanța.
A fost evocat rolul de inițiator al Fundației și Universității „Andrei Șaguna” în canonizarea Mitropolitului Andrei Șaguna și valorosul și necondiționatul sprijin al Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” în realizarea acestui nobil deziderat.
Domnul Mihai Nicolae, directorul general al SC Stefadina Comserv SRL, din București, a subliniat importanța digitizării documentelor din arhiva șaguniană în vederea păstrării și valorizării acestora pentru istoria românilor.
Plecând de la adevărul că „Andrei Șaguna a fost întâi stătătorul a toate câte s-au făcut pentru români în Transilvania”, domnul prof. univ. dr. Radu Baltasiu, director în Institutul Cultural Român, a lansat un apel către Biserica Ortodoxă pentru a-și asuma responsabilitatea conservării patrimoniului moștenit de la Șaguna, în situația în care există pericolul de a pierde acest tezaur datorită slaba implicare a instituțiilor statului român.
Contribuția substanțială în formarea elitei culturale naționale a Institutului Teologic din Sibiu și a Liceului „Andrei Șaguna” din Brașov, ctitorii de suflet ale Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna, a fost evocată de către pr. dr. Sorin Dobre, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, din Sibiu şi de pr. prof. Vasile Goian, de la Colegiul Național „Andrei Șaguna”, din Brașov.
Înființarea la Constanța a Universității „Andrei Șaguna” constituie împlinirea visului de peste ani a marelui vizionar providențial şi premizele organizării unor numeroase evenimente pentru promovarea nobilelor principii ale spiritului șagunist.
Cu deosebit interes au fost audiate proiectele realizate de: Școala Eco Europeană „Andrei Șaguna” din Deva (prof. Alina Maria Tarnu); Liceul Tehnologic „Andrei Șaguna”, din comuna Botoroaga, jud. Teleorman (prof. Maxim Gabriel, director); localitatea Andrei Șaguna și școala gimnazială cu același nume din județul Arad (prof. Daniela Goldiș, director și Mădălin Păcurar, consilier).
Conferința a fost onorată de mesajul domnului Sergiu Nistor, consilier prezidențial, Departamentul Cultură, Culte și Centenar, care a scos în evidență valoarea universală a Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna exprimată prin declararea de către UNESCO a anului 2008 drept „Anul Șaguna”, cu ocazia sărbătoririi bicentenarului nașterii sale.
Fructuoasa colaborare a ligii avută în acești 25 de ani cu Biserica Ortodoxă Română, mai ales cu Mitropolia Ardealului și cu Episcopia Covasnei și Harghitei și convingerea că și pe viitor aceasta va dărui roade, cel puțin la fel de bogate, a fost subliniată de mesajul transmis de domnul Victor Opaschi, Secretar de Stat, Secretariatul de Stat pentru Culte.
Academia Română a transmis un mesaj de salut și apreciere pentru cei 25 de ani de existență a Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”, semnat de acad. Ionel Valentin Vlad, președinte și acad. Alexandru Surdu, vicepreședinte.
Congresul Spiritualității Românești și Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni au transmis un mesaj de susținere necondiționată a activității Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” în spiritul păstrării și afirmării identității naționale în această zonă, semnat de către acad. Victor Crăciun, președinte.
În finalul conferinței, dl prof. univ. dr. Aurel Papari a lansat apelul înființării Forumului Național Șagunist care va reuni toate entitățile ce poartă numele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, inițiativă care s-a bucurat de adeziune unanimă și a primit binecuvântarea ÎPS Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Biroul de presă al
Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”