În perioada 5-11 februarie 2017, la Mănăstirea harghiteană „Adormirea Maicii Domnului”- Izvorul Mureșului din localitatea omonimă se desfășoară Tabăra de Tineret „Credință și istorie pentru toți”, derulată ca urmare a parteneriatului rodnic dintre Departamentele de activități cu tineretul ce funcționează sub binecuvântarea Episcopiei Covasnei și Harghitei și a Episcopiei Caransebeșului.
De ce tineret? De ce credință și istorie?
„Interdisciplinaritatea abordată prin profilul acestei tabere, o adevărată întâlnire a tinereții, reprezintă unirea dorinței Bisericii și a tinerilor ei, spre a veni în ajutorul înțelegerii unor noi înțelesuri, mult mai adânci, ale devenirii omului pământesc în om duhovnicesc. Ideea centrală a iubirii mărturisitoare devine sens al vieții pline de avânt tineresc, nestăpânit, prin formarea de oameni ai echilibrului la nivel social și religios. Spațiul social al lumii contemporane oferă variate posibilități, precum și oportunități de a manifesta la modul real și direct credințe proprii și crezuri despre lume. Tânărul, aflat în deplină lucrare a acestor tentații devine purtător a unei „haine” ce nu i se potrivește de cele mai multe ori. Acceptarea grupului de prieteni determină pornirea pe o cale bună, sau mai puțin bună a celui în cauză. Nu omul este rău prin formare, ci poate deveni rău datorită unor alegeri ce nu au fost pe deplin analizate, care pot deveni fapte cu caracter repetativ, iar astfel alegerea greșită, anume păcatul, devine patimă. Sfânta noastră Biserică a fost de-a lungul vremilor spitalul bolilor trupești, dar cu precădere a celor duhovnicești. Proiectul de față devine astfel centrul preocupărilor noaste, nu de o săptămână (perioada desfășurării Taberei), ci o continuuă căutare a lui Dumnezeu în și prin lume. Istoria și credința reprezintă elementele constitutive ale umanului; Istoria cuprinzând credința și modul de manifestare a acesteia de-a lungul vremurilor, iar credința fiind cea care modelează istoria, oferindu-i un scop suprem: acela de a fi trecută prin conștientizarea proniei dumnezeiești.”(Pr.Panciu Laurențiu, Inspector Eparhial pentru cateheză și Tineret, Episcopia Covasnei și Harghitei)
Activitățile derulate în cadrul acestui proiect au însumat depasări realizate în cele două județe care alcătuiesc Eparhia Covasnei și Harghitei: vizitarea în județul Covasna a primei biserici din localitatea Sfântu Gheorghe cu hramul patronului spiritual al acesteia, precum și a primei școli românești din imediata apropiere a acesteia; Muzeul Carpaților Răsăriteni; Catedrala-Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe și Muzeul de cultură și artă bisericească găzduit în demisolul aceleiași construcții; deasemenea Centrul Eclezial de Documentare Mitropolit Nicolae Colan a organizat cu această ocazie o expunere a istoriei acestei zone, dar și o prezentare practică a modului în care se realizează munca arhivistică.
Pentru zona Harghitei s-a vizitat zona Lacul Roșu, Cheile Bicazului, atracții turistice naturale, dar și o atracție duhovnicească de mare valoare istorică, în fapt liantul dintre cele două Eparhii partenere: Sfânta Mănăstire Toplița, unde Preacuviosul Părinte Stareț Arhim.Emilian Telcean a realizat o trecere peste vremi, vorbind tinerilor pelerini despre importanța omagierii vrednicului de pomenire Prim Patriarh al României, originar din Toplțița harghiteană, iar mai apoi ajuns Episcop de Caransebeș, D.D.Dr.Miron Cristea.
Cununa întregii săptămâni a reprezentat-o prezența prin slujirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii a Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, în data de 10 februarie în Biserica Mănăstirii Izvorul Mureșului. Cu acest prilej Preasfințitul Părinte Andrei în cuvântul de învățătură a spus: „ Ne bucurăm că frățiile voastre, tineri din cele doua Eparhii, a Caransebeșului și Covasnei și Harghitei, v-ați odihnit sufletește în aceste zile dimpreună cu părinții duhovnicești care se ocupă de educația religioasă, să vă formați credincioși de nădejde, apărători ai Legi strămoșești. Ați dovedit că prin Taina Sfântului Botez împărtășiți calitatea de fii duhovnicești. Să fiți oameni ai rânduielii bisericești și să vă bucurați aici pe pământ și Dincolo prin lucrarea harului Duhului Sfânt în Sfintele Taine.”