Catedrala Mitropolitană din Sibiu a sărbătorit sâmbătă, 30 noiembrie 2024, cel de-al treisprezecelea hram al Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Sărbătoarea marelui ierarh, ctitorul Mitropoliei Ardealului, prăznuit în aceeaşi zi cu Apostolul românilor, Sfântul Andrei, adună în fiecare an numeroşi credincioşi la Sibiu.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcop al Covasnei și Harghitei, Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Catedralei, dirijată de Pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza.

Catedrala Mitropolitană, ocrotită de Sfântul Andrei Şaguna, unde se află moaştele marelui ierarh, a fost onorată de prezența reprezentanților oficialităților centrale și locale, cadre militare și directori de instituții.

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, care a vorbit despre Sfântul Andrei, Apostolul românilor: „Sărbătoarea de astăzi închinată Sfântului Andrei, Apostolul Mântuitorul Iisus Hristos, umple inimile noastre de bucurie și speranță atât pentru pentru faptul că Sfântul Andrei este cel dintâi chemat, adică invitat de Mântuitorul Iisus Hristos împreună cu fratele său Petru, la slujba apostolească și al doilea, că este Apostolul nostru, al românilor, cel care a primit de la Duhul Sfânt această poruncă să vină și să vorbească strămoșilor noștri din aceste ținuturi, de la Marea Neagră, de aici, din țara noastră. Și odată cu formarea poporului român, am devenit și creștini sau am devenit creștini și ne-am format și ca popor român. Lucrarea Sfântului Apostol Andrei a fost considerabilă și de mare importanță pentru că ceea ce el a primit de la Mântuitorul Hristos, aceeași ne-a împărtășit și nouă. Așa cum spune Sfântul Ioan Evanghelistul ceea ce ochii noștri au văzut, urechile noastre au auzit și mâinile noastre au pipăit, aceea vă vestim, deci Sfântul Apostol Andrei ne-a transmis întocmai cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos și acesta este Adevărul. Aceasta este credința cea adevărată și, cum spune Sfântul Apostol Pavel, mărturisirea noastră se rezumă la aceste cuvinte un Domn, o credință și un botez, pe acestea Sfântul Apostol Andrei le-a cultivat în sufletele credincioșilor noștri și de aici sămânța creștinismului s-a răspândit în toată țara și nu numai. Poporul nostru a devenit un popor mărturisitor și a învățat și la alte popoare care au venit în teritoriile acestea credința adevărată. A vestit Cuvântul lui Dumnezeu, cum ne-a învățat Mântuitorul Hristos, mergând și învățați toate neamurile, adică Sfântul Andrei a primit această poruncă, precum și ceilalți Sfinții Apostoli, ca să meargă și să învețe popoarele întregi despre Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Această învățătură el a auzit-o, a trăit-o și, bineînțeles, a fost întărită de puterea Duhului Sfânt. Puterea Duhului Sfânt pe care Sfântul Andrei, ca și ceilalți apostoli, a primit-o atunci când Duhul lui Dumnezeu S-a pogorât peste toți la Rusalii, la Cincizecime. Deci Sfântul Andrei este trimis ca să vorbească cu cuvântul Său, cu duhul și cu putere multă. Cuvintele sale sunt atât de pătrunzătoare, precum spune Sfântul Apostol Pavel, ca sabia cu două tăișuri care pătrunde până la despărțitură dintre suflet și spirit” a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu al Olteniei.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a mulțumit invitaților prezenți la Sfânta Liturghie amintind celor prezenți de capacitatea intelectuală și personalitatea multifațetată a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna a cărui prăznuire a fost oficiată astăzi: „De când a fost ales ierarh Sfântul Andrei, întregul Ardeal l-a cinstit pe Sfântul Andrei odată cu numele Mitropolitului care a lăsat urme atât de adânci în Biserica sa, Biserica lui Hristos. Am putea spune multe, cu cât trece timpul ne bucurăm de moștenirea sa genială și ca semn de prețuire, oferim celor care stau împrejurul nostru, celor care se implică în viața Bisericii, semne ale recunoștinței lui Dumnezeu. Îi mulțumim, dar trebuie să prețuim și pe cei care ne ajută pe noi ca să gestionăm și să înmulțim. Este darul pe care Dumnezeu ni l-a lăsat nouă prin înaintașii noștri. Ne aflăm acum într-o perioadă pregătitoare pentru Nașterea Domnului. Au început colindele. După Sfântul Nicolae simțim și mai aproape Praznicul Crăciunului. În această bucurie suntem chemați cu toții ca să ne pregătim cu mai multă atenție. Postul nu este rânduit ca un regim dietetic, pentru că ar fi prea puțin. El este rânduit pentru ca postul de bucate să fie unit cu postul de păcate și încununat cu fapta cea bună. Avem șansa să împlinim trei lucruri deodată. Postim și îi dăm posibilitate sufletului să se simtă că e deasupra trupului. Când trupul simte foamea, o necesitate firească își aduce aminte de suflet și își aduce aminte și atunci sufletul de Dumnezeu când se roagă și adaugă la lucrarea aceasta ascetică, una duhovnicească, iar rugăciunea te îndeamnă ca să se trezească în tine conștiința stării de păcătoșenie în care te afli și te apropie de Taina Spovedaniei, de curăția aceasta lăuntrică. Spovedania nu are un scop în sine, ci ea este legată de Taina cea mare a unirii cu Hristos, prin Taina Sfintei Împărtășanii” a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu al Ardealului.

În încheiere, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a hirotesit pe protosinghelul Calist Magyar, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Sibiu și a oferit Părintelui Viorel Pasmangiu Crucea Șaguniană pentru clerici, iar Crucea Șaguniană pentru mireni le-a oferit-o domnilor Dan Popa, conf. univ. dr. Florin Coșuleț, prof. univ. dr. Aurel Papari, col. dr. Mihai Adrian Zisu, Cristian Bicher precum și doamnelor Adina Străjan, Doina Jalea, Raluca Morar și Ștefania Șerban. De asemenea a acordat Ordinul Anastasia Șaguna doamnei preotese Minerva-Maria Păcurariu și Ordinul „Sf. Ier. Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”, familiei Dumitru și Paraschiva Câmpean.

Sursă: Mitropolia Ardealului