Ziua Limbii Române este serbată în fiecare an pe 31 august, în România, Republica Moldova și în comunitățile românești din Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Ucraina.
A fost instituită mai întâi în Republica Moldova, în 1990, în amintirea datei de 31 august 1989, când țara a trecut de la grafia slavonă la cea latină prin votul reprezentanților românofoni din Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldova. Acela a fost un pas major spre declararea independenței republicii în 1991.
În 2011, mai multe asociaţii şi organizaţii româneşti din Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Ucraina au stabilit ca ziua de 31 august – Ziua Limbii Române să fie sărbătoare naţională a acestor comunităţi româneşti, iar din anul 2012, să fie sărbătorită în toate aceste comunităţi, informează Agerpres.
În România, legea privind instituirea acestei zile a fost promulgată de Preşedinţia României în 13 martie 2013.
Legea a fost completată ulterior prin introducerea unui alineat care stipulează că Ministerul Culturii elaborează normele metodologice de punere în aplicare a acesteia, cu consultarea comisiilor pentru cultură din cele două camere ale Parlamentului.
Astfel, legea prevede ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include manifestările dedicate acestei zile în cadrul programelor lor.
De asemenea, Ziua Limbii Române poate fi sărbătorită de autorităţile publice din România şi de reprezentanţele diplomatice din străinătate, de Institutele Culturale ale României sau de alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific.
Foto credit: Ziarul Lumina („Tetraevanghelul românesc” tipărit de Coresi la Braşov)