Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit astăzi, în Duminica a 8-a după Paști, de Slăvitul Praznic al Rusaliilor, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, unită cu Vecernia plecării genunchilor, la Catedrala Episcopală „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Nicolae” din Miercurea Ciuc.
La chinonic, Preasfinția Sa a rostit un bogat cuvânt de învățătură despre Praznicul pe care astăzi îl sărbătorim: „La 50 de zile de la Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos din morți, prăznuim Pogorârea Duhului Sfânt sau cum mai este numită de noi românii, Rusaliile. Astăzi s-au împlinit cele 50 de zile, 10 zile de la Înălțarea Mântuitorului la ceruri, și anume Cincizecimea, ziua când evreii serbau legea dată lui Dumnezeu de Moise pe Muntele Sinai. Numim Rusaliile de la sărbătoarea Rosa, care era sărbătoarea trandafirilor și care era aproape de sărbătoarea – cincizecimea iudaicilor. Aceasta își are temeiul în cartea a doua a faptelor Apostolilor, scrisă de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca și nu este consemnată de cei patru evangheliști sinoptici în evangheliile lor. Această minune a venirii Sfântului Duh a fost vestită de Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de Sfintele Sale pătimiri, la Cina cea de Taină când a spus ucenicilor săi „Vă este de folos ca să Mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă mă Voi duce, Îl voi trimite la voi” (Ioan 16, 7). Dumnezeu trimite a treia persoană a Sfintei Treimi, pe Dumnezeu Duhul Sfânt în lume, pe care toate le desăvârșește și L-a trimis apoi asupra Apostolilor Săi. Conform predicii rostite de Sfântul Apostol Petru, Biserica creștină a luat ființă astăzi, de aceea ziua de naștere a Bisericii este ziua Rusaliilor, când s-a pogorât Duhul Sfânt peste Apostoli și aceștia au vorbit în toate limbile pământului, propovâduind cuvântul lui Dumnezeu. La cel de-al doilea Sinod Ecumenic, în anul 381, la Constantinopol, Sfinții Părinte au dogmatizat lucrarea Duhului Sfânt în lume, formulând articolele 8-12 din Crez, conținând învățătura creștină despre Sfântul Duh. Astăzi este sărbătoarea Duhului Sfânt, sărbătoarea Rusaliilor, când Sfântul Duh a venit în lume să le desăvârșească pe toate. De aceea v-aș propune astăzi să rostiți rugăciunea Împărate Ceresc, care este cea mai frumoasă rugăciune referitoare la Duhul Sfânt.”
După citirea celor 7 rugăciuni sfințitoare din cadrul slujbei Vecerniei, Preasfinția Sa a binecuvântat cu aghiasmă ramurile de tei, care simbolizează Duhul Sfânt care s-a pogorât în chip de limbi de foc asupra Sfinților Apostoli, apoi acestea au fost împărțite credincioșilor ca semn al binecuvântării dumnezeiești.
Răspunsurile la strană au fost date de corala Pocrov a Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc și viețuitoarele Mănăstirii Sfântul Ierarh Nicolae de la Centrul Eparhial.
© Episcopia Covasnei și Harghitei / Arhid. Alexandru Moroianu