Astăzi, în Duminica a 7-a după Sfintele Paști, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Biserica ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Parohia Sâncrăieni, Protopopiatul Miercurea Ciuc, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările exterioare săvârșite la acest sfânt locaș.
În cuvântul de învățătură, adresat credincioșilor prezenți, Ierarhul a spus: ,, Prima duminică după Înălțarea Domnului la ceruri, Biserica noastră străbună face pomenirea celor 318 de Sfinți Părinți, adunați în Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, când s-a stabilit o dată pentru totdeauna Dogma Sfintei Treimi. Evanghelia pe care am ascultat-o astăzi, în cadrul Dumnezeieștii Liturghii, cea după Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, este un crâmpei dintr-o rugăciune pe care a rostit-o Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de pătimirile Sale pentru Sine, pentru apostoli, pentru semeni și pentru cei care vor crede în El prin cuvântul apostolilor.
Dumnezeu Fiul le-a vorbit pentru prima oară de venirea Sfântului Duh în lume. În Evanghelia după Ioan în capitolul 17, în versetele de la 1 la 3, Mântuitorul se roagă pentru Sine, „Părinte, a venit ceasul! Preaslăvește pe Fiul Tău, ca și Fiul să Te preaslăvească, precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, ca să dea viață veșnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui. Și aceasta este viața cea veșnică: Să te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Iisus Hristos, pe Care L-ai trimis”(Ioan 17, 1- 3). Se roagă apoi pentru apostoli, să statornicească credința lor în Dumnezeu Tatăl și în Dumnezeu Fiul, credință pe care o va desăvârși Duhul Sfânt la Rusalii. Se mai roagă pentru cei care cred în cuvintele apostolilor: „Dar nu numai pentru aceștia Mă rog, ci și pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor” (Ioan 17, 20). Cu toții ne îndreptăm spre viața veșnică, numai că ea nu va însemna același lucru pentru toți credincioșii. În ce constă viața cea veșnică? Aceasta nu este o metaforă, este viața pentru care trebuie să ne ostenim și să ne străduim să-L cunoaștem pe Dumnezeu. Avem două moduri de a-L cunoaște, prima este cunoașterea naturală (când îl cunoști pe Dumnezeu cu ajutorul minții), iar a doua este cea supranaturală (cel care Îl cunoaște pe Dumnezeu prin cuvântul celor patru Apostoli și Evangheliști sinoptici). Vă îndemn pe fiecare dintre dumneavoastră, fiți credincioși până la moarte și Dumnezeu vă va da cununa vieții veșnice!”“
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preacucernicul Părinte Bănucu Florin Nicolae a fost hirotesit Iconom Stavrofor de către Ierarhul locului.
Răspunsurile la strană au fost acordate de către Corul Solemnis din București.
Biserica a fost zidită între anii 1936-1940, iar mai târziu din 1967 până în 1972 au avut loc reparații capitale de renovare și reînfrumusețare. În anul 1974, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae Mladin a sfințit acest dumnezeiesc altar în data de 16 Iunie, împlinindu-se astăzi, 16 Iunie 2024, 50 de ani de la prima sfințire a acestei Biserici.
© Episcopia Covasnei și Harghitei / Arhid. Alexandru Moroianu