În Duminica a 23-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Sărămaș, protopopiatul Buzăul Transilvan, județul Covasna.
În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a spus: „Evanghelia acestei duminici ne istorisește minunea unui om demonizat din ținutul Gherghesenilor. Această cetate autonomă cu populație păgână, non-iudaică se îndeletnicea cu creșterea porcilor. Evanghelistul ne amintește de o turmă mare de porci care păștea în apropierea locului săvârșirii minunii. Minunea s-a produs undeva la granița dintre Gadara și Gherghesa. Numele celui demonizat, consemnează evanghelistul Luca, era „Legiune” din răspunsul celui demonizat l-a întrebarea lui Iisus: „Care îți este numele? Iar el a zis: „Legiune” (Luca 8; 30). Demonizatul își dă acest nume care nu era numele său, arată că era conștient și realiza starea îngrozitoare în care se afla. El avea un al nume, numai că nimeni nu îl mai recunoștea acum. Mântuitorul Iisus Hristos poartă dialogul cu demonii și le îndeplinește cererea de a intra în turma de porci din apropiere. După ce Iisus alungă demonii din omul chinuit, cel vindecat își exprimă dorința să rămână cu Iisus, cel puțin să-L urmeze. Iisus Hristos, Doctorul bolnavilor a produs o transformare în viața celui chinuit. Mântuitorul nu-i permite să-L urmeze, dar îi dă în schimb o ascultare am putea spune un mandat divin: „Întoarce-te la casa ta și spune cât a făcut Dumnezeu pentru tine. A plecat propovăduind în toată cetatea cât a făcut Iisus pentru el” (Luca 8; 38-39).
Observăm din textul biblic două atitudini total diferite ale omului în fața minunii. Locuitorii ținutului îl roagă pe Iisus să plece din hotarele lor și El a plecat. Când omul vrea ca Iisus să rămână departe de El, Domnul îi respectă alegerea. Ne întrebăm de ce L-au rugat să plece din ținutul lor? Pentru că Iisus a permis demonilor să intre în turma de porci, după intrarea demonilor în ea se aruncă în mare și se îneacă. Paguba a fost mare și le-a întunecat mintea, câștigul lor a fost compromis însemnând mai mult decât un om câștigat pentru familia lui și pentru societatea în care trăia. Gândul la cele materiale i-a împiedicat să-L vadă pe Dumnezeu lângă ei.
A doua atitudine este atitudinea omului vindecat care deși nu i se permite să-l urmeze pe Mântuitorul Hristos se face adevărat apostol al lui Iisus pentru familia lui, pentru cetatea Gherghesa și pentru întreg ținutul. Mesajul duhovnicesc al acestui text biblic este următorul: „L-am vestit noi oare pe Domnul Hristos cât bine ne-a făcut în viață? Părinții sunt apostoli în familiile lor? Dascălii sunt apostoli în școli? Prin atitudine, demnitate, corectitudine, fiecare om indiferent cărei categorii sociale aparține să spună celui de lângă el ce a făcut Dumnezeu pentru sine.
Fiecare să fie un apostol acolo unde se află în societate, să fim repere și modele pentru societatea bolnavă a zilelor în care trăim, fiecare să mărturisim cât bine ne-a făcut Dumnezeu în viață. Ascultând evanghelia de astăzi să ne punem următoarele întrebări: L-am alungat pe Iisus din viața noastră? De ce? Pentru cine? Pe cine și ce punem în locul Lui?”
La sfârșitul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa l-a hirotesit întru Iconom Stavrofor pe Preacucernicul Preot paroh Banciu Marius – Gheorghe care desfășoară o frumoasă activitate cu tinerii în parohie. Preasfinția Sa a binecuvântat Centrul Social – Cultural Pastoral – Misionar și de Tineret „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Sărămaș.